The Servant Economy

Achiel Pauwels - Nen KapitaliestWow, het lijkt er wel op dat financieel Amerika eindelijk mijn bestaan heeft ontdekt. Net terug uit vakantie en in de bus meerdere kredietkaarten aangetroffen, alsook enkele “pre-approved” aanbiedingen. Ik kan nu hier moeiteloos 60 tot 70.000 USD opnemen … tegen een jaarlijkse rentevoet die varieert van 11 tot 20%. Het Amerikaans kredietsysteem is pervers, want het rekent er op dat je veel schuld aangaat, die je slechts met mondjesmaat terugbetaalt, zodat hoge interesten op het uitstaand saldo kunnen worden aangerekend.

De talrijke aanbiedingen in mijn bus doen me tevens vermoeden dat het inzicht over de oorzaken van de financiële crisis alweer aan het wegdeemsteren is. Maar anderzijds, hoe kan een middenklasse tevreden gehouden worden die een zekere levensstandaard gewoon is? Dat kan alleen maar door ze voortdurend krediet te verschaffen. Evenwel zijn sommigen er van overtuigd dat ook dit middel uitgeput raakt en dat de middenklasse langzaam aan het verdwijnen is. De economie hoort daarbij toe aan een schaarse elite aan de top van een geknechte samenleving. Beluister onderstaand interview met Jeff Faux in de “Diane Rehm Show”.

Diane Rehm Show – The Servant Economy

Peter

5 thoughts on “The Servant Economy”

  1. hoi Peter,
    verfrissende kijk met krassende stemmen, wat een zege… maar wie luistert in de States naar dit programma?
    Groeten,
    Pierre

  2. @ Pierre. Het bereik van de Diane Rehm show valt toch nog wel mee. Haar programma’s worden via National Public Radio (NPR) uitgezonden. NPR is een van de betere duidingsradiostations alhier en zonder vergelijk in Europa.

    @ Paul. We zullen nog eens een keer een raadsel zoeken.

  3. Hoi Peter,

    Het doet me denken aan Engelse Erasmus-studenten in Frankrijk die belachelijk veel geld konden uitgeven … door te spelen met 5 kredietkaarten. Voor hun 25ste hadden ze een schuld van 5 maal de maximumlimiet van een kredietkaart, een schuld die een aantal onder hen waarschijnlijk nu nog altijd moeten ‘vooruitduwen’.

    Dichter bij ons is er natuurlijk ook “Mevrouw Leemans” …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *