Simple arithmetic

Twee plus twee is vier, dat weten ze ook in Arkansas, althans Bill Clinton in zijn “nomination speech” tijdens de democratische conventie in North Carolina. Het is dergelijke eenvoudige rekenkunde die hem geholpen heeft om de begroting in evenwicht te houden tijdens zijn regeerperiode.

Maar zouden ze in Arkansas ook volgende reeks kunnen aanvullen?

4, 6, 12, 18, 30, 42, 60 gevolgd door X

In het volle besef dat jij nog slimmer bent dan een inwoner uit Arkansas, kijk ik uit naar jouw antwoord. Tip: het volgende getal na X is 102.

Reken ze! Peter

[jwplayer config=”myplayer” file=”https://www.intussen.info/wordpress/video/BillClinton-DNC-NC-Charlotte.mp4″ image=”https://www.intussen.info/wordpress/fotos/BCSA.jpg” width=”450″ height=”277″]

video
play-sharp-fill

18 thoughts on “Simple arithmetic”

  1. Formidabele speech, wars van holle kreten, twee voeten op de grond en vooral het achterwege laten van de religieuze onzin waar heel wat republikeinen zich achter verschuilen.

    Mocht je het getal 78 zoeken ….

  2. Ja, die speech was formidabel. Mitt Romney zou zelf gezegd hebben dat indien de “constitution” niet het aantal termijnen tot 2 had beperkt, Bill Clinton opnieuw president zou kunnen worden. Obama was ook onder de indruk en grapte dat hij Bill Clinton zou aanstellen als de “secretary for explaining stuff”.

    Met het rekenen daarentegen gaat het niet zo goed. Het is in elk geval wel een even getal, …

  3. 78
    Telkens tweemaal verhogen met een getal A.
    Daarna tweemaal verhogen met een getal A+6, dan weer met A+12, ..

  4. 2x +6, 2x + 12, 2x + 18, 2x +24??? Tentative antwoord is dus 78. Maar wat doet die 4 daar aan het begin???

  5. Vertrekkend van de 4, zou ik een redelijk logische reeks kunnen opbouwen met mogelijke oplossingen: 72, 78 of 90. Ik moet 78 laten vallen omdat 102 dan niet meer in de reeks past. Ik hou 72 en 90 over en kies uiteindelijk voor 90 omdat het net ietsje logischer is dan 72.

  6. We naderen, en ja, het is iets met priemgetallen. Bovendien is de oplossing hierboven al één keer vermeld, maar niet de uitleg. Tip: veeg niet alleen voor eigen deur, maar onderhoud ook goede relaties met je naaste buren, ook al kunnen die een beetje nukkig zijn.

  7. Haha, de reeks was een beetje van een instinker, want niet uit te drukken in een wiskundige relatie. Wel is het zo dat het getal onmiddellijk voor en onmiddelijk na elk getal in de reeks een priemgetal is. 72 is dus de oplossing. En het volgende getal in de reeks is 102.

  8. Bij vrouwen heet het ‘vouwelijke intuïtie’, bij mannen spreekt men van ‘goed gegokt’. 😉
    Als nieuwkomer, enige deelneemster en enige die kort en bondig het juiste antwoord heeft geformuleerd, verdient ze toch een pluimpje, niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *