Istanbul

Er is geen betere aanvulling op een kort stadsbezoek dan enkele romans waarin de te bezoeken stad centraal staat. Onze “city trip” naar Istanbul werd zoveel malen interessanter na het lezen van volgende romans: “Istanbul Passage”, “The Bastard of Istanbul” en “The Istanbul Puzzle”.

Joseph Kanon - Istanbul Passage

Istanbul Passage” van Joseph Kanon is een literaire thriller die zich afspeelt in het Istanbul van onmiddellijk na de tweede wereldoorlog. De naoorlogse stad is neutraal, maar wel een bron van geruchten, en overgeleverd aan de veiligheidsdiensten van de nieuwe grootmachten. Iedereen kijkt naar iedereen, en iedereen heeft geheimen, contacten en duistere kanten.

De hoofdpersoon, Leon Bauer, is een tabakshandelaar en soms een spion. Hij krijgt de opdracht een Roemeense oorlogsmisdadiger met kennis van geheime Sovjetafspraken enkele dagen in Istanbul onder te brengen, in afwachting van een uitlevering aan de Verenigde Staten. Niets echter loopt zoals het hoort en Leon Bauer dreigt in een web van Amerikaanse, Russische en Turkse veiligheidsagenten verstrikt te geraken.

De dialogen in het boek zijn vaak in telegramstijl en bijwijlen onverstaanbaar, maar ze werken wel en dragen bij aan een sfeer van intriges waarin de stad na WO II ondergedompeld lijkt te zijn.

Elif Shafak - The Bastard of Istanbul

The Bastard of Istanbul” van Elif Shafik is het verhaal rond een Turkse familie in Istanbul, die hoofdzakelijk uit kleurrijke vrouwelijke karakters bestaat en een Armeense familie die in de Verenigde Staten woont.

Beide families worden aan elkaar gekoppeld wanneer de 19-jarige Armanoush, die half-Armeens is, stiekem op bezoek gaat bij de familie van haar Turkse stiefvader in Istanbul. Daar zal ze al vlug merken dat de Turken misschien nog wel begrip kunnen opbrengen voor het leed dat de Armeniërs werd aangedaan tijdens de genocide van 1915, maar niet dat ze daar enige verantwoordelijkheid wensen voor voor op te nemen. Tegelijkertijd wordt ook langzaam een familiegeheim ontrafelt waar haar stiefvader deel van uitmaakt.

Het boek bestaat uit meerdere lagen, want naast de Turks/Armeense kwestie is het ook een verhaal over intergenerationele-conflicten, over pragmatisme en mystiek en over schuld en boete. En uiteindelijk over hoe alles met alles verbonden is. Een intelligente roman en een absolute aanrader!

Laurence O'Bryan - The Istanbul Puzzle

The Istanbul Puzzle” van Laurence O’Bryan begint met een onthoofding ergens in de buurt van de Hagia Sofia. De hoofdpersoon, Sean Ryan, reist naar Istanbul om er het lijk van zijn vriend/collega te identificeren. Bij aankomst worden hem een set van foto’s overhandigd die hem alras in moeilijkheden brengen.

“The Istanbul Puzzle” is een thriller die maar matig kan overtuigen. De enige reden om het boek niet voortijdig aan de kant te schuiven is omdat het verhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van een gemanipuleerd conflict tussen het westen en de islamwereld.

Ken jij ook van die boeken waarin een stad duidelijk op de voorgrond treedt en die een bezoek aan die stad alleen maar interessanter kan maken?

Peter

3 thoughts on “Istanbul”

  1. Ja, Devil in the White City van Eric Larson is zo’n boek. Het verhaal speelt zich af in Chicago van 1893 en een bezoek aan Chicago staat nu hoog op mijn verlanglijstje. Spijtig genoeg ben ik er nog niet geraakt…

  2. Edward Rutherfurd: London + Dublin
    Sarah Dunant The birth of Venus (Florence) + In the company of the courtesan (Venice)
    Robert Harris : Pompeii (if that counts as a city)

    All favorites of mine 😉 and probably many more, but too early in the morning to come up with more now….

  3. Uiteraard, The Girl with a Dragon Tattoo, ook verfilmd, brengt je meteen in de straten van Stockholm, Gotenburg en typisch zweedse meren en schiereilanden. Sinds enkele jaren bestaat er trouwens een rondleiding in Stockholm die de vermelde plekken langsloopt.
    De gangsterfilm Bruges toont het mooie kader van Brugge maar schendt helemaal de ervaring van Brugge.
    Voor Istanbul vond ik de boeken van Orhan Pamuk boeiend.
    Geert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *