Verkiezingskroniek

Het zijn toch geen echte grote rekenwonders in Amerika. Toen zowat elke opeenvolgende peiling in de “swing states” een bescheiden maar aanhoudende voorsprong optekende voor Obama, organiseerde Romney en zijn getrouwen alvast zijn overwinningsfeest, blind voor het slechte nieuws dat er sowieso leek aan te komen en eigenlijk zo zichtbaar en voorspelbaar was. Het was niet meer of niet minder dan de kroniek van een aangekondigde verkiezingsnederlaag.

Wij laten ons in elk geval niet op dergelijk makkelijke manier inpakken, zelfs als we daarvoor aan het rekenen moeten slaan. Hier komt ie! Je hebt een getal dat bestaat uit twee cijfers en dat voorgesteld wordt door AB. Wat is dat getal als je weet dat AB*AB=CAB?

Peter

Fox News BubbleElection Night 6/11/2012

7 thoughts on “Verkiezingskroniek”

  1. Bestaat er een wiskundige methode om de oplossing te achterhalen of hangt het af van de chance om er op te komen?

  2. Je kan het wel een beetje beredeneren. B moet in elk geval 0,1, 5 of 6 zijn. En AB moet kleiner zijn dan 32, want 32*32=1024. Wat blijft er dan nog als mogelijkheden over: 10, 15, 16, 20, 21, 25, 26, 30 en 31. 10, 20 en 30 kan je er zo uithalen. Blijven nog over 15, 16, 21, 25, 26, 31. Dat zijn nog zes mogelijkheden. In elk geval minder dan de 99 bij aanvang.

  3. Peter, in mijn vele vrije tijd als gepensioneerde houd ik me o.a. bezig met het scannen van oude dia’s. Deze, uit 1975, kwam ik vorige week tegen.

    Het was de tijd van “Deliverance” en ik kreeg toen wel vaker te horen dat ik op Burt Reynolds leek. Maar helaas alleen het gezicht, niet zijn gespierde filmsterrenfysiek. En met bril vond men mij eerder op Buddy Holly lijken.

  4. toch nog blij met herverkiezing obama: hopelijk zal hij nu wel kunnen realiseren wat we in 2008 van hem verwachten ( klimaat !).
    alternatief is zeker slechter – ook voor ons ( europa) en de wereld

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *