Jan 09 10

Zanzibar

door "Peter Van Acker"

Sunset

Er zijn vele dingen die je past leert als je ergens geweest bent. Zo wist ik helemaal niet dat Zanzibar een archipel is waarvan de voornaamste twee eilanden Pemba en Unguja zijn. Dit laatste is trouwens het hoofdeiland en wordt vaak kortweg als Zanzibar aangeduid.

Zo wist ik ook niet dat Zanzibar ooit de grootste producent ter wereld van kruidnagel was (kroon welke nu Indonesië draagt). Er wordt trouwens vaak naar de archipel verwezen als de “Spice Islands” omdat het naast kruidnagel ook nog eens andere kruiden teelt zoals nootmuskaat, kaneel en peper.

Wat ik dan wel weer wist is dat Tanganyika en Zanzibar in 1964 samengingen tot Tanzania, waarbij Zanzibar een grote mate van autonomie behield in de unie. Uiteraard wist ik ook dat Freddy Mercury op het eiland geboren was (onder de naam Farrokh Bulsara).

Maar wat ik nooit helemaal goed zal begrijpen, is waarom de mensen van Zanzibar hoofdzakelijk islamitisch zijn? Het is immers niet alleen het geloof van de voormalige kolonisatoren: de sultans van Oman maar ook nog eens het geloof van diezelfde sultans die de oost-afrikaanse slavenhandel vanop Zanzibar in vaak mensonterende omstandigheden organiseerden. Is dit nu de overlevingsstrategie van een volk, modernisering, of iets anders? Voer voor sociologen!

Meer foto’s van onze trip naar Zanzibar in de ondertussen gekende “Gallery”-stijl vindt je hier.

Masai on the beach Astrid Belliot Peter Van Acker

PeterOne Response to “Zanzibar”

  1. Paul van Gool Says:

    Ziet er zó goed uit dat wij onze aanvankelijke paasbestemming Serengeti hebben ingeruild voor Zanzibar. Ik ben er overigens in 1992 al eens geweest en toen lag de kruidenindustrie al op zijn kont. Aan de oostkust was toen NIETS, dwz geen hotels/guesthouses/restaurants. Wel de mooist gekleurde zee die ik ooit gezien heb.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)