Het menselijk venijn

huizen5x5Best wel een interessante week. In Oeganda was een groep ambtenaren slim genoeg om 12 miljoen Euro voor de ontwikkeling van het Noorden naar de eigen rekeningen te sluizen. De interne controlesystemen hebben niet gewerkt omdat diegenen die daarvoor verantwoordelijk zijn bij de zwendel betrokken waren. Eén ding moet ik ze nageven: als je echt malafide intenties hebt, dan doe je het beter “big time”’.

Omdat de mens blijkbaar nooit genoeg heeft en altijd een beetje jaloers is op het succes van zijn buurman, volgt hierna een klein raadsel ter afleiding van de eigen basale driften. Op een verkaveling staan 25 huizen in een matrix van 5 bij 5. Niemand is tevreden met zijn eigen woonst en zou eigenlijk liever in de woonst van zijn directe buur in rechte lijn wonen (dus geen diagonale wedijver). Wat is het minst aantal verhuizingen die nodig zijn om iedereen tevreden te stellen?

Stuur uw antwoord op een gele briefkaart en ik zal antwoorden uit het hiernamaals. Digitale antwoorden daarentegen  krijgen onmiddellijk respons. “Who is that genius?”

Peter

9 thoughts on “Het menselijk venijn”

  1. Als iedereen wil verhuizen dan is het 25 vanuit de persoon bezien als men de wissels van huizen bekijkt 13… ?

  2. “BBB”. Ik probeer een nieuwe term te bedenken voor “Godallemachtig”. “BBB” is de seculiere versie en staat voor “Berlusconi’s Bunga Bunga”, en wordt best gebruikt in een context van ongeloof. Als elk huis een nieuwe bewoner krijgt, dan zijn er toch ook 25 wissels van huizen. Alleen is dat het antwoord niet! Let wel: er worden alleen wissels toegestaan met de onmiddellijke buur in rechte lijn.

  3. De vraag is niet zozeer hoeveel verhuizingen er minimaal nodig zijn, dan wel hoe breng je in ‘s hemelsnaam het begin bij het einde?
    By the way, mijn briefkaart met het juiste antwoord is al onder weg. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *