Antifragiel

Nassim Nicholas TalebKen je het omgekeerde van fragiel? Je zou kunnen denken dat dit robuust is.  Maar dit is het dus niet! Althans niet volgens professor Nassim Nicholas Taleb. Het omgekeerde van fragiel is antifragiel. Fragiele systemen houden niet van volatiliteit. Robuuste systemen weerstaan volatiliteit en antifragiele systemen hebben juist baat bij volatiliteit. Dit is een concept dat totnogtoe in de economische theorie niet bestond. En onbekend is onbemind, maar de ontstentenis van een dergelijk concept laat ook moeilijk een adequaat beleid toe!

In een ideale wereld kunnen economische systemen maar beter antifragiel zijn. Door het toestaan van frequente  mislukkingen is er ruimte voor continue verbetering zonder dat dit het systeem evenwel onderuit haalt. De positieve en negatieve gevolgen van het nemen van risico’s maken het systeem sterker. Alleen zien we dat in de financiële wereld het systeem werd misbruikt . De “downside”-risico’s werden afgewenteld op het brede publiek en de “upside”-risico’s geprivatiseerd.

Luisteren naar het interview met Nassim Nicholas Taleb is een ware verademing aangezien we in deze liberale tijden nog zo weinig originele denkers kennen. Luister en verneem waarom hij tegen schaalvoordelen is (“economies of scale”) en waarom je maar beter niet teveel aandacht besteed aan de media.

Kojo Nnamdi Show – Antifragile

Peter

P.S. Als er alvast één ding is dat ik zal missen aan de VS, dan zal dat ongetwijfeld de ongelooflijk goede radio zijn die ze hier maken. Selectieve aandacht voor de media kan voor wat mij betreft dus wel!

2 thoughts on “Antifragiel”

  1. Vraag me af hoe dit toepasbaar is in de Congo, hier zal de professor met een andere term moeten afkomen vrees ik..;-)

  2. Ha, die Harold, ik weet niet of je genoeg bits en bytes kunt duwen door jullie povere telefoonlijnen, maar het interview beluisteren loont echt de moeite. De professor heeft het trouwens meerdere malen over gedecentraliseerde systemen, en dat is iets dat jullie in OS toch ook nastreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *