Kerstgebakraadsel en andere dingen

Vooraleer de traditionele nieuwjaarsboodschap te verspreiden, wens ik nog vlug 4 andere  zaken aan “intussen… BLOG” toe te vertrouwen, inclusief een raadsel om de hersens te laten knetteren tussen kerst en nieuw. Ik ben vooral benieuwd naar wie de bollebozen deze keer zullen zijn!

1. Ik moet hier nu op het einde van het jaar – en dik tegen mijn zin – enkele miljoenen Chinezen teleurstellen omdat ik de IP-nummers van hun servers heb geblokkeerd wegens te veel aandacht voor “intussen… BLOG”. En dit heb ik niet lichtzinnig overwogen maar pas nadat “Google Translate” mij ervan overtuigd heeft dat de duizenden commentaren per dag geen tekenen van appreciatie maar slechts ordinaire spamberichten waren. Snik!

2. Het volgende moet mij eveneens van het hart: “Google Chrome” is gewoon een betere browser voor een Windows-PC, en dat zeg ik niet gemakshalve aangezien ik al jaren “Internet Explorer” gebruik. Maar feit is dat “Google Chrome” standaard HTML gebruikt en daardoor meer voorspelbaar is bij de weergave van websites.

3. Onze zoon is terug thuis voor kerst en nieuw en dat maakt bovenstaande IT-overwegingen futiel en overbodig. “Let the good times roll!

Cake

4. Een welstellende vrouw (of man) bakt op Kerstdag een perfect vierkante taart. De bedoeling is de taart in twee gelijke helften te snijden en één deel weg te schenken aan de minderbedeelden. Een onverwachte en onvoorziene moeilijkheid is dat de hongerige partner van de vrouw (of van de man), die absoluut geen harde randen van de taart lust, reeds een perfect vierkant stukje uit de taart heeft gesneden om zijn (of haar) honger te stillen (zoals aangeduid op de afbeelding hierboven). Hoe kan de taart nu in twee gelijke stukken verdeeld worden? En zijn er meerdere manieren om dit te doen?

Peter

19 thoughts on “Kerstgebakraadsel en andere dingen”

  1. Je bedoelt waarschijnlijk de helft van de verminkte taart. Ik zou de oppervlakte van het overblijvende stuk opmeten (a2 – b2) en dan aan de onderkant een stuk met de helft van die oppervlakte afsnijden (a x c).

    Maar zoals ik je ken zal het wel de bedoeling zijn dat de minderbedeelden ook een stuk van het gat krijgen. Maar dan denk ik dat je even de precieze positie van het gat moet aangeven.

    Fijne feestdagen gewenst!!

  2. Dag Peter, ik zou uit de andere helft precies zo’n vierkantje snijden. Ik heb zo’n gevoel dat dit niet het bollebozerige antwoord is waar je op zit te wachten maar helaas :). Mag ik jou, Astrid en Zoon alvast het allerbeste toewensen voor het nieuwe jaar, en geniet van het heerlijk bij elkaar zijn met de feestdagen. Brasas!

  3. De lijn die door het midden van de diagonalen loopt is de deellijn, denk ik. Grafisch uitgetekend en verder met driehoeksmeting. ( wisselende binnenhoeken en twee lijnen gesneden door een derde )
    Nog een zalige Kerst en een mooi einde jaar.

    Willem en Martine

  4. OK, één snee. Die maak je dan horizontaal op afstand c van de onderrand, waarbij c = (a2-b2)/2a.
    a en b zijn respectievelijk de zijden van de taart en van het gat.

    Zou een raadsel over het verdelen van een kalkoen niet toepasselijker zijn geweest?

  5. Verlies niet uit het oog dat Google Chrome ook nadelen heeft. In België kunnen wij met onze identiteitskaart op een veilige én gebruikersvriendelijke wijze inloggen op openbare sites, gebruikmakend van eID-software. Dat werkt dus niet met Google Chrome! Ik moet dus mijn relaties met Internet Explorer in ere houden.

  6. Ik sluit me volmondig aan bij Willem. Door één diagonale snede te maken verdeelt men de taart perfect in twee gelijke helften, ook al heeft één of andere bolleboss ermee gedasjterd.

  7. Uiteraard schenkt zij (of hij) het onaangeroerde deel aan de minderbedeelden en vechten zij en hem het onderling uit hoe ze het aangeroerde deel onder elkaar verdelen. Het is tenslotte hun ménage.

  8. Met “lijn door het midden van de diagonalen” bedoel ik, de lijn die door de middens van de diagonalen van de twee vierkanten loopt.
    Teken het grafisch uit en dan zal je zien dat de twee trapezia in het kleine vierkant even groot zijn. In de figuur zijn ook twee driehoeken te zien, gevormd door de deellijn en de diagonalen. Daarin herkent men twee overstaande gelijke hoeken, twee gelijke wisselende binnenhoeken, en twee gelijke hoeken van 45 graden en twee zijden van de driehoeken die gelijk zijn ( halve diagonalen ). Dan zijn voor zover ik weet deze driehoeken gelijk.
    Dus de trapezia zullen ook gelijk zijn. Dus uit de twee taartdelen is een even groot trapeziumvormig deel verdwenen.

  9. Willem,
    De lijn door midden van de diagonalen = het punt waar de twee diagonalen elkaar snijden = het middelpunt van de cirkel
    Als ik je goed begrijp, dan zou je een snijlijn trekken doorheen het middelpunt van het kleine vierkant én doorheen het middelpunt van het grote vierkant.
    Dat zou dan een oplossing moeten zijn die in alle gevallen juist zou zijn, ongeacht de locatie waar het vierkant zou zijn uitgesneden?
    Ik ben benieuwd of je het juiste antwoord hebt gevonden?

  10. Let’s give a big hand for Wim“. In iets eenvoudiger taal, en zonder al die lastige berekeningen: elke rechte lijn door het middelpunt van een vierkant (het punt waar de diagonalen elkaar snijden) verdeelt het vierkant in twee gelijk delen. Elke lijn door het middelpunt van het ontbrekend stuk verdeelt het ontbrekend stuk in twee gelijke delen. Bijgevolg: de lijn die door het middelpunt van het groot stuk en door het middelpunt van het ontbrekend stuk gaat, levert twee gelijke delen op.

    Er bestaat overigens nog een andere oplossing: je maakt een laterale snede (parallel aan het oppervlak van de tafel).

  11. Laten we maar veronderstellen dat het een “brownie” is, dan maakt het niet uit of je de bovenkant of de onderkant krijgt. Overigens wist ik niet dat Google Chrome niet met eID samengaat. Want dat laatste gebruik ik overigens ook voor mijn belastingaangifte. Eénmaal per jaar zal ik dus moeten teruggrijpen naar IE, dat overigens qua functionaliteit voor geen enkele andere browser moet onderdoen. Wel is het zo dat Microsoft niet altijd de HTML-standaarden volgt, en dat maakt het knap lastig om een uniforme “view” te krijgen van je website of blog.

  12. Enfin Peter, maak het je gemakkelijk. Gooi die ganse taart op een weegschaal en haal er de helft van af. Mooi zal het niet meer ogen maar mission accomplished.
    Prettige feestdagen voor jullie allen enne… gun Etienne wat rust. Heeft ie vooral nodig het weekend … (Ewout idem)

  13. Nou Peter,wij zouden voor een totale vrijgevigheid gaan en gewoon de rest van de taart schenken. Het is immers kerst. Fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar. Denise en de rest.

  14. Ho ho, wat voor een eigenzinnige vorm van herverdeling is me dat hier?!? Eerst een stuk van de taart verdonkeremanen en dan de minderbedeelden mee laten opdraaien voor het verlies? Mevrouw wou duidelijk de helft van de volledige taart afstaan. Dus, hup, één snede van linksboven naar rechtsonder. De onaangetaste helft wordt weggeschonken, de al aangesneden helft wordt door mevrouw opgegeten, die ondertussen verwijtende blikken in de richting van haar man stuurt (en in stilte op een plan broedt om van die hufter te scheiden en volgend jaar niet alleen de helft van de taart, maar ook de helft van zijn fortuin weg te schenken).

    Dit gezegd zijnde: prettig eindejaar en het beste voor 2013!

  15. Maar allé Tom, dat hoeft allemaal niet zo negatief te zijn. De gulzige partner wordt immers een autoriteit op het gebied van herverdeling. Zijn lezingen over hoe een taart te verdelen in het eigen voordeel, waarbij het gat dat je vooraf slaat groter is dan het restant dat overblijft, zullen gretig gevolgd worden door menig ontwikkelingsdeskundige. Niet meer of niet minder dan de kwadratuur van de OS-cirkel. Het zal ons tot ruim in het volgende millennium bezig houden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *