The best read of 2012

Hieronder mijn persoonlijke keuze uit de non-fictie en fictiereeks van boeken die ik in 2012 heb gelezen. Ik ben echter vooral benieuwd naar jouw favoriete boek dat je vorig jaar las.

Sandy Tolan - The Lemon Tree

Het beste non-fictie boek dat ik in 2012 heb gelezen is zondermeer “The Lemon Tree” van Sandy Tolan.  Dat is ook niet zo moeilijk want het is waarschijnlijk het enige non-fictie boek dat ik vorig jaar heb gelezen!

The lemon tree” geeft een goede kijk op het Palestijns-Joods conflict. Wat het verhaal zo bijzonder maakt is dat de historische gebeurtenissen worden opgehangen aan het wedervaren van een Joodse vrouw (Dalia) en een Palestijnse man (Bashir) die hetzelfde huis hebben gedeeld. Het enige verschil is dat Dalia het huis bezit, en dat Bashir er naar wil terugkeren, maar in de onmogelijkheid verkeert om dit te doen.

Het is een boek dat je niet onbewogen laat, en vooral door Amerikanen zou moeten worden gelezen, omdat het een meer genuanceerd beeld geeft van de Palestijnse verzuchtingen, en vooral de overheersende enge pro-Israëlische kijk alhier kan temperen.

Rolf Bauerdick - Hoe de madonna op de maan belandde

Bij de fictie was de keuze veel ruimer, maar daarom niet moeilijker. Het boek dat me het meest heeft opgezogen, waar ik over de bladzijden ben geraasd, dat me het meest heeft geplezierd en waar ik nog bij tijd en wijlen met veel genoegen aan terugdenk, is “Hoe de madonna op de maan belandde” van Rolf Bauerdick. Het verhaal speelt zich af in een afgelegen dorp van Transmontanië, maar het hoeft weinig verbeelding om te beseffen dat het hier om Roemenië gaat.

‘Jaag hem naar de hel! Vernietig hem!’ Als de vijftienjarige Pavel de foto van de nieuwe Partijsecretaris aan de muur van het klaslokaal wil prikken, fluistert zijn lerares Angela hem deze zin in het oor. Het is de ochtend van 6 november 1957, de Spoetnik piept in de ruimte en deze monstrueuze opdracht zet in één klap de wereld in het Karpatendorp Baia Luna op zijn kop. ’s Nachts verdwijnt de lerares spoorloos, de eerbiedwaardige dorpspastoor wordt met doorgesneden keel in de pastorie gevonden, het Eeuwige Licht in de kerk wordt gedoofd en uit de kapel op de Maanberg wordt de Madonna gestolen.

Het mysterie rond de dood van de priester en de verdwijning van Angela wordt nooit opgelost, totdat in 1989 de revolutie zegeviert en het reëel-socialisme in het gat van de geschiedenis verdwijnt. Dan pas gaan een aantal zaken als puzzelstukjes in elkaar passen.

“Let me know what your 2012 pick is?”

Peter

9 thoughts on “The best read of 2012”

  1. “Nothing to Envy” door Barbara Demick was vorig jaar het non-fiction boek dat mij het meest heeft geraakt. De auteur was journaliste van de Los Angeles Times in Seoul en volgt 6 mensen in hun dagelijks leven in Noord Korea. Ik had geen idee wat het betekent onder een totalitair regime te leven tot ik dit boek heb gelezen.

  2. Het beste non-fictie boek dat ik las was al enkele jaren oud; “Unchained America” van de Brit Dave Gorham. Het vrij hilarische verhaal van een trektocht van de west tot de east-coast waarbij nergens getankt, noch gegeten, gedronken of geslapen wordt bij establissementen van de grote ketens, enkel bij onafhankelijke etablissementen, “pop and mom” stores noemen ze dat in de USA.

  3. Ik stem voor “World without End” van Ken Follett. Ik ben geen fan van Ken’s eerdere werk, maar die historische romans van hem vind ik interessant, goed ge-researched en goed geschreven.

  4. Voor ons was de beste roman die we vorig jaar gelezen hebben Bonita Avenue van Peter Buwalda. En De Engelenmaker van Stefan Brijs hebben we ook graag gelezen…

  5. Non fictie: ‘Vergeetboek’ van Douwe Draaisma, hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie RUGroningen, over het geheugen, waarbij niet de herinnering, maar het vergeten centraal staat. Zéér boeiend. Ook ‘Absurde overvloed’ van de Ier Michael Foley, over de moeilijke zoektocht naar geluk in deze tijd, bleef hangen. Als die-hard feministe kon ik natuurlijk niet om ‘How to be a woman’ van Caitlin Moran heen, columniste van The Times, een bijzonder grappig, bevlogen en heel erg eigentijds feministisch manifest.
    Fictie: zowat alles wat vertaald is van de Deense schrijver Jens Christian Grondahl, met als hoogtepunten ‘Lucca’, ‘De tijd die nodig is’, ‘Virginia’, Piazza Bucarest’, ‘Rode handen’, zijn memoires ‘Over een uur ontluiken de bomen’, en zoveel meer. Een absolute must-read. Ook het debuut van Amerikaan Ben Lerner, ‘Vertrek van station Atocha’ heb ik met veel plezier gelezen, bijwijlen heel erg grappig en herkenbaar. Ondertussen begonnen in de kanjer ‘Vader’ van de Noor Karl Ove Knausgard, en er ligt nog vanalles te wachten van oa Kurzio Malaparte…. Vele groetjes uit Melle!

  6. Het boek “Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea”, Barbara Demick, is echt een aanrader. Het beschrijft het dagelijkse leven van gewone mensen in Noord-Korea in de jaren 90. Werkelijk onvoorstelbare toestanden worden erin beschreven en sommige hoofdpersonen geloven in het systeem terwijl anderen zo vlug mogelijk het land wensen te verlaten. Boeiende lectuur.
    Een ander boek dat ik warm aanbeveel is “The Warmth of Other Suns”, geschreven door Isabel Wilkerson. Het boek gaat over de migratie van miloenen zwarte Amerikanen uit het Zuiden naar het Noorden en Westen van Amerika tijdens de periode van de “Jim Crow” wetten. Wat een interessant boek! De auteur heeft er 15 jaar lang over gedaan om het te schrijven en het telt 700 bladzijden. Maar laat je dat niet afschrikken want het leest heel vlot en je voelt je enorm betrokken bij de getuigenissen van de drie hoofdpersonages. In feite leest het boek als een roman. Ook in dit boek worden er onvoorstelbare dingen beschreven en het is ongelooflijk hoe nu, zo’n 50 jaar na deze periode, een zwarte Amerikaan voor de tweede keer tot President verkozen is.
    Beide boeken zijn een “must read”.

  7. Try also SALT – A world history by Mark Kurlansky, really not only for foodies or historians ! En voor wie Spaans leest en/of geïnteresseerd is in Latijns-Amerika, Isabelle Allende’s La casa de los espiritus,- een late ontdekking voor mij maar daardoor zo erg herkenbaar !

  8. @Lieve. Het boek van Isabelle Allende bestaat overigens ook in het Nederlands. Ik heb het “Huis met de Geesten” lang terug gelezen. En zoals je stelt: een aanrader!

  9. De biografie van Steve Jobs door Walter Isaacson.
    Niet alleen omdat je veel leert over het complex karakter van de man, en over de groei van Apple. Maar en passant illustreert het het belang van creativiteit en geexperimenteer voor innovatie, zelfs als werd die gedreven door uiteenlopende factoren als de hippiecultuur, de ruimtevaart en het militair-industrieel complex. Kortom, Silicon Valley en de VS op hun best. Wie Europa meer wil doen innoveren, of de VS wil afschrijven moet eerst dit boek lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *