Jan 14 26

Soep op de stoep

door "Peter Van Acker"

het Pleintje

Vroeger werden we omringd door menig kruidenierszaak. VéGé’s, Centra’s, Kom-eet’s, Bijouterie’s en kleine Spar’s waren er op elke hoek van de straat en de winkeliers hadden er nog echte namen: Bernice, Cécile, Martin, … Mensen van vlees en bloed die niet kwaad werden als je voelde of het fruit al rijp was.

Sinds kort heb ik hier in de buurt een winkeltje ontdekt dat perfect dat gevoel van vroeger oproept. Het is nu wel een nering in bijberoep, met nogal vreemde openingsuren, maar het heeft toch net dat tikkeltje extra wat het onderscheidt van zo’n anonieme supermarkt. Je kan er namelijk huisbereide soep kopen, en als je het vriendelijk vraagt, zelf soep naar wens bestellen.

Toen ik gisteren veel te laat onze wortelsoep met pastinaak wou ophalen, trof ik slechts een gesloten deur aan, met rolluiken voor elk raam. Evenwel stond onze soep mooi in een plastiek zakje op de stoep.

Nu nog alleen haar naam kennen en het wordt weer zoals vroeger.

Peter3 Responses to “Soep op de stoep”

  1. Paul van Gool Says:

    Haha, zo’n dorpskruidenier hebben wij in Broekhuizen ook, 1 minuut lopen bij ons vandaan. Je betaalt iets meer dan in zo’n giga-supermarkt maar dat heb ik er graag voor over. En ik ken hun namen: Paul en Marjan Keltjens. Paul ken ik mijn hele leven al.

  2. Toon Says:

    Zijn bij mij mijlpalen doorheen mijn jeugd geweest, in de twaalfkameren in Gent hadden we het kruidenierswinkeltje “t ouderwets” en op bezoek bij ons neven in Nevele was het gaan om snoep en bommekes bij “trapkesop”. Pure nostalgie en achteraf gezien een geluk dat we die hadden, hoe had ik anders mijn herinneringen van mijn jeugd chronologisch kunnen opbouwen? lang leve de kruidenier om de hoek! en ook veel respect voor de nachtwinkel die zich overdag kan om toveren tot dagwinkel.

  3. Bart uit Gambia Says:

    Leuk, zeker weten, het dorp van toen…. maar ook : hoe ouder hoe nostalgischer (is dat wel juist geschreven?) wat dan weer leuk aan gambia is, alle winkels zijn hier klein en om de hoek, de libanees, de mauritanier (of de Nhar, zoals we zeggen), de indier, en de zeldzame gambiaan, allen open tot 22h, sommigen to 23h…wel geen soep op bestelling, en als het al kon, zou ze niet staan wachten op de stoep. Maar je kunt niet alles verlangen he!

Leave a Reply

(Picture beside your name?)