Lebanon: the writing is on the wall

Bekaa ValleyTraditional AppetizerShebaa with Golan Heights on the left

Stel je voor dat er zich plots 2,5 miljoen Nederlanders in België zouden vestigen omdat ze geen veilig onderkomen meer vinden in eigen land (om welke reden dan ook). Het kot zou hier te klein zijn!

En nochtans is dat precies wat er in Libanon gebeurt. Er zijn iets meer dan vier miljoen Libanezen, maar sinds de aanvang van de Syrische oorlog zijn er ongeveer 1 miljoen vluchtelingen vanuit Syrië bijgekomen, en de instroom is nog steeds niet gestopt. Libanon is overigens slechts een lappendeken groot en met zijn 10.000 km2 kent het een grotere bevolkingsdichtheid dan België. Dus veel plaats voor nieuwkomers is er niet.

De vluchtelingen zetten extra druk op de politieke verhoudingen die in hoofdzaak bestaan uit een pro-Syrische en een anti-Syrische zijde. Verder beginnen de lokale armen te morren over de gratis diensten die de vluchtelingen krijgen van de internationale organisaties, geraakt de waterbedeling in moeilijkheden en moeten sommige hospitalen overschakelen op oorlogschirurgie. Een toenemende radicalisering is het gevolg van al die druk. Dat het Syrisch conflict nog niet op eigen bodem wordt verdergezet, is al bij al een klein wonder.

Peter

5 thoughts on “Lebanon: the writing is on the wall”

  1. Hey Peter,

    Ik kom toevallig net langs deze post terwijl ik bezig ben een aanmelding te doen bij een NGO in Libanon die met Syrische vluchtelingen werkt. Ben jij toevallig in Libanon op dit moment?

  2. dit is idd een schrijnend probleem, waar ik geen oplossing voor heb…maar wat in de eerste lijnen staat is een kwestie van tijd, indien de klimaat opwarming verder zet dan loopt ‘neder’land onder water en zullen we dus onze goede buren in de ardennen moeten opvangen (Oostende is geen optie want bestaat tegen dan ook niet meer). Eingelijk is dat een win-win situatie, Holland is weg en de ardennen worden nederlandstalig..

  3. Peter, dank om dat eens in perskektief te zetten. Nu Ukraine aan de orde van de dag is schuift Syrie en zijn problemen op de achtergrond. Assad maakt er best gebruik van! En het Westen laat er geen slaap over.

  4. en dan spreken we nog niet van de vele tienduizenden Palestijnen die al tientallen jaren als vluchtelingen in Libanon wonen omdat ze niet terug naar huis mogen van Israël.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *