Trappistenraadsel

In een abdij van de orde der cisterciënzers wonen 100 trappisten + vader abt. Om ijdelheid te vermijden kent de abdij geen spiegels. Op een dag doet vader abt zich flink te goed aan de tripel van de brouwerij. ‘s Nachts zet hij uit dronken balorigheid een zwarte stip op het voorhoofd van elke monnik.

De volgende ochtend plaatst hij de 100 trappisten voor een raadsel: “Ik heb minstens één zwarte stip op het voorhoofd van een monnik geplaatst. Het kunnen er ook meer zijn. Elke minuut zal ik vragen of de monnik die een zwarte stip heeft of de monniken die een zwarte stip hebben, willen rechtstaan.”

Hoeveel minuten zal het duren vooraleer de 100 monniken rechtstaan?

Ik drink er alvast één op met mijn vader! Een tripel Westmalle wel te verstaan.

Me and my dad

Peter

11 thoughts on “Trappistenraadsel”

  1. Ik denk dat er iets ontbreekt in de opgave. Als die monniken gewoon mogen praten, dan weten ze toch binnen de kortste keren dat ze allemaal een zwarte stip op hun voorhoofd hebben en staan ze toch allemaal vanaf de eerste keer recht.

  2. Gelijk heb je Thor, maar trappisten hebben naast de gelofte van kuisheid ook de gelofte van stilte afgelegd. Laten we dat maar aannemen. Dat geldt evenwel niet voor vader abt, want die mag de monniken steeds toe(s)preken. 🙂

  3. Elke monnik ziet dat de 99 anderen een zwarte stip hebben. Ik denk dat ze er dan ook wel allemaal vanuit gaan dat zij er ook een hebben. En dus allemaal bij de eerste oproep opstaan.
    Proost!

  4. Dag,

    Als het een denkvraag is, gaat het ‘pijn’ doen de maandag…
    Als de monniken niet weten of ze zelf een stip hebben, en niet kunnen communiceren, kan het lang duren zou ik zeggen ?
    Maar wellicht zien we ‘iets’ over het hoofd hé.
    Nog een goede pinkstermaandag aan iedereen,

    Grtjs, Rudy

  5. Cisterzenziërs mogen geen “trappist” brouwen. Dit proces is beperkt tot een aantal wel beperkte abdijen. Die abt dronk een bier dat de naam “trappist” niet waardig is!

  6. @ Patrick, dat valt mij nu een beetje tegen van jou. Trappistenbier, of kortweg trappist, is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, wordt gebrouwen. Het is dus geen biersoort, zoals vaak wordt gedacht, maar een omschrijving van de herkomst. De naam “trappist” is afgeleid van de naam van één der stichtende abdijen van de trappistenorde in Frankrijk: abdij Notre-Dame de la Grande Trappe. Wereldwijd zijn er thans slechts tien trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten.

    @ Paul. Not even close, and therefore absolutely no cigar.

    @ Rudy. Het gaat pijn doen!

  7. OK, bij de eerste oproep schatten ze de situatie nog niet goed in. Niemand staat op. Maar dan hebben ze een minuut om na te denken en begrijpen wat er aan de hand is en staan allemaal op bij de tweede oproep.

    O wacht, het zijn Belgische monnikken; dan doe er maar twee minuten bij.

    Krijg ik nu een sigaar?

  8. Maar dat moet toch lachen geblazen zijn. Vraagt vader abt: “Wil de monnik met een zwarte stip opstaan”. En dan ben je één van die monniken en dan kijk je naar 99 monniken met een zwarte stip op hun voorhoofd die allemaal blijven zitten. Dan mag je nog een serene monnik zijn, je kuisheidsgelofte hebben afgelegd en ook deze van de absolute stilte, je duikt toch onder tafel van ‘t lachen, niet?

  9. Ha, ik zie dat er geen reactie meer komt.

    Welnu, indien er 1 monnik met een zwarte stip zou zijn, zou het precies één minuut duren. Da’s makkelijk om volgen.

    En twee zwarte stippen, twee minuten, want – vanuit het gezichtspunt van een monnik met een zwarte stip – ziet hij een andere monnik met een zwarte stip die na één minuut niet is rechtgestaan en 98 zonder zwarte stip. Hij alleen moet dus ook een zwarte stip hebben.

    3 zwarte stippen, 3 minuten

    100 zwarte stippen, 100 minuten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *