Zomerliteratuur

Michel Faber - The Crimson Petal and the WhiteAmai, met “The Crimson Petal and the White” van Michel Faber heb ik intussen een haat-liefde-verhouding: niet slecht genoeg om aan de kant te schuiven, maar ook niet goed genoeg om er fors in door te lezen. Het is het verhaal van twee sterk contrasterende vrouwen  in Victoriaans Engeland. Agnes brengt haar dagen door in ledigheid en kijkt vooral uit naar het “seizoen” in de hoofdstad: die tijd van het jaar waarin de bourgeoisie zich vermaakt met theater, toneel en private “high society events”. Sugar daarentegen is een intelligente hoer die de maîtresse wordt van Agnes’ man: een ietwat protserige parfumfabrikant.

Iemand vond dit het beste boek van de afgelopen jaren. Ik daarentegen val telkens na 10 bladzijden in slaap. Met een klepper van 1000 bladzijden zijn er dus vele dutjes te doen.

Dave Eggers - De Cirkel

De Cirkel” van Dave Eggers las iets vlotter dan “The Crimson Petal and the White”. Ik was wel niet echt opgezet met de Nederlandse vertaling, want het Amerikaans positivisme van de vooruitgangscultuur klinkt authentieker in het Engels dan in het Nederlands. Gelukkig bracht mijn eigen vergeetachtigheid soelaas, want in Istanbul vervolgde het boek een andere vliegtuigroute dan de mijne, zodat ik de tweede helft van het boek in de originele taal kon verder lezen.

“De Cirkel” gaat over de ervaringen van een jonge werkneemster – Mae Holland – in een supergroot IT-bedrijf (iets zoals een kruising tussen Facebook, Google en Microsoft).  Het boek laat zien waar we computergewijs heen gaan: mensen zijn altijd en helemaal online en delen alles in volledige transparantie. Welkom in de heerlijke nieuwe wereld van de toekomst, waar privacy diefstal is. “De Cirkel” is sciencefiction, maar ook weer niet, want benauwend dichtbij!

Muriel Barbery - The Elegance of the Hedgehog

The Elegance of the Hedgehog” is een boek dat per ongeluk uit Amerika is meegereisd. Het behoort dus een ander toe, maar het is een klein juweeltje dat ik met plezier heb doorgenomen.

In het boek doet de conciërge Renée Michel er alles aan om haar intelligentie te verbergen. Voor de rijke bewoners van de luxe-appartementen probeert ze zich zoveel mogelijk als een conciërge te gedragen, maar in haar achterkamer luistert ze naar de opera, leest ze Tolstoi en geniet ze van delicatessen.

Paloma is een slimme tienerdochter die met haar ouders en minderbegaafde zus in een van de appartementen woont. Ook zij verbergt haar intelligentie, want ze wil in de klas vooral niet te slim overkomen. Langzaam aan ontdekt ze dat de concierge slimmer is dan ze zich voordoet. Een ware aanrader!

Mijn vraag: aangezien we weldra naar Griekenland vertrekken, ben ik op zoek naar passende literatuur bij de vakantiebestemming. Wie zet mij op het juiste spoor?

5 thoughts on “Zomerliteratuur”

  1. De oude mythen & sagen. Waarschijnlijk heb je ze ooit allemaal gelezen. Maar bij herlezing herontdek je dan toch weer dat ene wrede detail, dat verschrikkelijk cynische lot, die kleine daad van grootse onbaatzuchtige heldhaftigheid.

  2. net uit : alias grace van margret atwood : goed bevonden
    bezig : pier en oceaan van oek de jong : valt in de smaak
    staan te wachten : karl ove knausgard (verschillende delen)
    wil ik herlezen : een wankel evenwicht van rohinton mistry
    ik hou ook van antonio lobo antunez en van antonio muñoz molina
    maar ja … wat raad je aan aan een man die richard powers niet goed vindt ??? (en heb je het geniale geschifte ‘omega minor’ van paul verhaeghen ooit gelezen (niet de psycho-analyst, de romancier)
    enfin, als niets van dit alles goed zou worden bevonden, dan zijn onze smaken hopeloos onverzoenbaar 🙂
    een fijne zomer daar !!

  3. ‘Hoe durven ze’ van Peter Mertens (of alvast het Griekse hoofdstuk).
    Maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat ge dat al gelezen hebt.
    EN ik denk trouwens dat de oude mythen en sagen heel wat authentieker
    en toepasselijker zijn.
    Ge kunt natuurlijk ook altijd naar de voetbal kijken …

  4. The Last Temptation of Christ (Nikos Kazantzakis); of anders, iets lichtvoetiger wellicht: Zomerhuis met zwembad (Herman Koch), ben ik nu aan het lezen.. Goeie reis! (waar in Griekenland?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *