Tossen voor een koningin

Het is alweer een tijdje geelden dat we nog eens keertje gepuzzeld hebben. Als uitsmijter hebben we dan ook twee raadsels klaar. Onthoud me vooral niet het resultaat van je krakende hersenpan!

Puzzel 1

Three boxesEen koning uit een vergeten paradijs wenst zijn dochter – Rowena genaamd – uit te huwelijken, maar alleen aan een intelligent persoon. Ben jij die persoon?

De koning heeft drie kisten : een gouden, een zilveren en een loden. Hij heeft een foto van Rowena in een van de drie kisten geplaatst. Jouw taak is de kist met de foto te kiezen.

Op de gouden kist staat het volgende gegraveerd : “Rowena’s foto zit in deze kist.”

Op de zilveren kist staat : “Rowena’s foto zit niet in de gouden kist.”

En op de loden kist is het volgende te lezen: “Rowena’s foto zit niet in deze kist.”

In welke kist zit de foto als je weet dat slechts één opschrift juist is. Wie krijgt onvergetelijke nachten met Rowena in het verschiet?

Puzzel 2

Flipping coinsTwee personen spelen kop of let. Ze werpen de munt tien keer op. De kans dat één van beide personen de zijde van de munt tien keer juist kan raden, is bijzonder klein. Dat voelt iedereen wel aan. Maar met hoeveel personen moet je zijn opdat 1 persoon alle 10 zijden van de munt juist kan raden? Diegene die dit raadsel oplost, krijgt uiteraard ook de hand van Rowena.

Peter

7 thoughts on “Tossen voor een koningin”

  1. Dag Peter,

    Hoe kom je er bij hé.
    ‘k zou vlug op het eerste zicht zeggen de loden kist en voor de 2de puzzel ergens 2 tot de zoveelste macht (als ik me nog kan herinneren op een zondagavond zo’n kleine 30 j na de laatste wiskunde les) 😉

    Nog een goede zondag avond !
    Grtjs, Rudy

  2. Eerst maar eens het eerste raadsel:
    Als maar één van de opschriften juist is terwijl de twee andere fout zijn, dan moet het opschrift van de zilveren kist de juiste zijn, en zit de foto in de loden kist.
    Probleem: ik ben al getrouwd. Wat nu?

    Het tweede raadsel: aannemende dat “let” Vlaams is voor “munt”: ik denk 2 tot de macht 10 = 1024

  3. Loden kist (met dank aan Paul) en voor 2: 10!/2 (want er zijn telkens 2 mogelijkheden). Veel volk dus (al twijfel ik).

  4. Patrick, 10!=3628800, dat is wel een uitzonderlijk hoog aantal. Ik blijf liever bij Paul zijn suggestie. Laten we het eens anders bekijken. 1024 personen betekent 512 koppels waarvan één “kop” kiest en de ander “let”. Na de eerste ronde blijven er dus 512 winnaars over. Die spelen vervolgens opnieuw, waarvan er 256 overblijven. Na tien iteraties blijft er nog welgeteld 1 persoon over. En dat is de persoon die alle tien goed heeft. Onvermijdelijk!

  5. Lood, tweede vraag:

    Probabiliteit werkt zo niet, zelfs met 10!/2 personen blijft het maar een kans.

    Dus 1 persoon kan het raden, de kans is alleen heel klein dat hij het doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *