Being Rich

Hebben jullie het ook gehoord? Marc Coucke stopt zijn winsten liever in Belgische bedrijven, dan in de bodemloze put van de Belgische overheid. Tja, dat zal dan wel! En als iedereen dat nu eens zei?

Bovendien schemert de arrogantie van de begoede kapitalist door zijn woorden. Zijn succes is deels te danken aan omgevingsfactoren waarvoor de staat heeft gezorgd. De staat die hij nu afvalt. Of is hij misschien het wegenwet vergeten waarop dagelijks vele vrachtwagens puffen om zijn producten her en der te leveren? Is hij misschien het personeel vergeten dat degelijk en quasi gratis geschoold in zijn bedrijf werkt? Personeel dat overigens over uitstekende gezondheidszorgen kan beschikken tegen geringe kost dankzij onze sociale zekerheid. En is hij verder vergeten dat hij in een omgeving vertoeft met rechtsregels die hem het zakendoen mogelijk maken en zijn privé-eigendom beschermen.

Als onderstaand filmpje al één ding aantoont, is dat de succesvolle kapitalist omgevingsfactoren en een beetje geluk minimaliseren om des te meer de rol van het eigen initiatief te benadrukken voor de verklaring van hun succes. Daardoor worden ze aanmatigend, vegen ze de vloer aan met solidariteit en buigen ze de regels in hun honger naar meer. Hebzucht kent geen grenzen!

[jwplayer config=”myplayer” file=”https://www.intussen.info/wordpress/video/BeingRich.mp4″ image=”https://www.intussen.info/wordpress/fotos/BeingRich.jpg” width=”450″ height=”277″]

video
play-sharp-fill

Peter

5 thoughts on “Being Rich”

  1. Integenstelling tot andere landen hebben wij wel een systeem om dergelijke sociale ongelijkheid te vermijden, bij ons is het probleem dat we er ons niet meer van bewust zijn. En dat hebzucht in staat is dit systeem af te breken. Ik denk (of hoop) dat door de komende betogingen van de vakbonden de nood van een sociaal beleid duidelijk maakt. Wat betreft de komende besparingen, heb ik ook een metafoor: ” iedereen moet zijn steentje bijdragen”, dat is gemakkelijk gezegd als je op een rots zit.

  2. Beetje vreemd dat de presentator op het laatst de conclusies van alle eerdere onderzoeken 180 graden omkeert.

  3. Ja, Paul, ik vind ook dat het laatste stukje er beter niet bij was, want zo simpel is ‘t niet om gedrag en ingesteldheid te veranderen. Maar dat zal wel Amerikaans geloof zijn zeker?

    Maar, Peter, voor de rest wel heel goeie blog!

  4. Ik vind de studies die worden aangehaald bijzonder boeiend, maar de eind conclusie is ongemeen verrassend. De presentator stelt heel expliciet dat je als individu niets kan veranderen (impliciet: je moet niet gaan stemmen want het haalt niets uit!) en dat het lot van een betere samenleving in handen ligt van de rijksten. Volgens de presentator komt het erop aan dat de armere burgers de rijke burgers psychologisch gaan masseren zodat de fortuinlijke burgers hun ontregeld empathisch vermogen opnieuw kunnen herstellen ten bate van de minder bedeelden.
    Inderdaad, daar kleeft een religieus geurtje aan.
    Het hoog academisch gehalte waarmee de politiek van tafel wordt geveegd is ongezien.

  5. was daar ook niet de minder geslaagde poging met een chip, verkocht in apotheken, om de nefaste stralingen van je gsm te counteren, wat uiteindelijk 100% onzin bleek (dure onzin). Niets aan de hand, niet alles wordt even makkelijk geslikt. Chip uit de rekken gehaald and back to business.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *