Wolven brengen hoop!

“De steen!” Ken je dat liedje van Bram Vermeulen? Hierin spreekt hij de (ijdele) hoop uit dat door het verleggen van een steen in een rivier het water nooit meer dezelfde weg zal gaan. Natuurlijk willen we dat allemaal geloven. Het appelleert aan onze jeugd waarin ons voortdurend werd voorgehouden dat we wel degelijk het verschil kunnen uitmaken. Of dat zo is, moet elkeen maar voor zichzelf bepalen.

Bram Vermeulen – De Steen

Maar wat we intussen wel weten is dat een kleine verandering in de natuur wel degelijk veranderingen in het ecosysteem en zelfs in de fysische geografie kan bewerkstelligen. Kijk maar eens even mee naar onderstaande video waarin uitgelegd wordt hoe na de herintroductie van wolven in het Yellowstone National Park de fauna, de flora en de natuurkundige aardrijkskunde wijzigt. Verbluffend!

video
play-sharp-fill

Peter

4 thoughts on “Wolven brengen hoop!”

  1. Een van mijn favoriete clips. Als mens beseffen we niet altijd welke kettingreacties we zouden kunnen veroorzaken bij het verstoren van ecosytemen en met onze bijdrage tot het uitsterven van soorten. In de meeste gevallen weten we ook niet waar het “tipping point” is… Het is ook door dit besef dat ik zoveel interesse heb in permakultuur: het bouwen van ecosytemen ten voordele van mens, dier en natuur. Een boom planten helpt niet veel: het is het hele ecosyteem errond dat het echte verschil maakt.

  2. Jammer dat de menseneter aan voedselvergiftiging is uitgestorven. Maar het lijkt erop dat de natuur ook daar weerwoord heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *