Mar 09 01

Jaap Kruithof

door "Peter Van Acker"

Jaap Kruithof Jaap Kruithof is overleden op 25 februari 2009. Mijn eerste gedachte bij het aanhoren van zijn overlijdensbericht was: “leefde die man nog?”. Niet uit gebrek aan respect, maar veeleer uit een inschatting dat de mens Kruithof niet lang meer te leven zou hebben nadat ik in de jaren 80 eens een les van hem uit nieuwsgierigheid had bijgewoond. Krakende karren lopen soms verder dan verwacht.

Ik kende Jaap Kruithof alleen indirect. Hij was de buurman van mijn nonkel zaliger die in een statige maar ietwat mysterieuze laan in Mortsel woonde. “Een vriendelijke man,” zei mijn nonkel wanneer hij het over Kruithof had, maar ik wed dat beide heren hun contact beperkten tot een korte knik op straat gezien hun tegengestelde ideeën.

Ik kende Jaap Kruithof later ook via mijn toenmalige vriendin die op de Universiteit Gent moraalwetenschappen studeerde. Jaap Kruithof was medeoprichter van die wetenschappen. Alleen jammer dat ik nooit precies heb begrepen wat het verschil inhoudt tussen de richting moraal en de richting filosofie.

Heeft Jaap Kruithof ooit iets voor mij betekend? Heeft hij invloed gehad op mijn denken? Waarschijnlijk wel, maar dan alleen indirect, omdat iedereen zich op een bepaald punt positioneert t.o.v. grote thema’s als ecocentrisme, consumentisme, humanisme, neoliberalisme en andere -isme’s.

Peter8 Responses to “Jaap Kruithof”

 1. Ann Catteeuw Says:

  P,
  Bij gelegenheid geef ik je alle commentaren die zijn verschenen op het overlijden van Kruithof. Hij was een schone, warme mens die ons -- filosofen en moralisten -- kritisch leerde denken, een grote invloed op ons heeft gehad met zijn radicale waardenanalyses, humanist tot op het bod, tegen oppervlakkigheid.
  Er is geen tweede zoals hij.
  Vanwege je toenmalige vriendin -- moraalfilosoof
  A

 2. Maureen Standaert Says:

  Jaap Kruithof is niet meer.
  Vlaanderen/België is hiermee een van haar belangrijkste maatschappijkritische en geëngageerde denkers kwijt. Een intellectueel die er niet voor terugdeinsde in te gaan tegen gevestigde waarden en gangbare normen als die indruisten tegen zijn uiterst ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Een groot man!
  Ook ik heb het voorrecht gehad zijn studente te mogen zijn. We zullen hem missen.
  Vanwege je niet toenmalige vriendin -- moraalfilosoof:)
  Maureen

 3. Peter Van Acker Says:

  Ik had het kunnen weten: alleen maar reacties van moraalfilosofen en tussen neus en lippen nog een sneer over taalgebruik. Maar allé, ik geef me gewonnen: jullie zijn nog beiden mijn vriendinnen. En nog veel meer dan dat als jullie ook nog een fotootje naast jullie commentaar plaatsten. Wat gemakkelijk te doen is en bovendien retroactief werkt!

  Peter

 4. Luc Says:

  Heeft hij iets voor mij betekend? ‘k Denk ‘t niet. Maar voor mijn “toenmalige vriendin” wel 😉 Dus indirect hij ook: omdat de lessen wiskunde zo saai waren, ging ik met mijn toenmalige vriendin mee naar haar lessen van Kruithof; hij was een begrip in Gent en ‘t was altijd wel cool om naar zijn lessen te gaan kijken en luisteren. En naast mijn toenmalige vriendin te zitten natuurlijk…
  xxL.

 5. Tom Says:

  En ik vraag me nu af of dit wel klopt dat iedereen zich op een moment wel eens positioneert tegenover al die blablismes. In Kampala?

 6. Peter Van Acker Says:

  Dag Tom,

  Ik begrijp wat je bedoelt, maar die positionering gebeurt ook wel degelijk in Kampala. De bijdragen van vele donors aan het budget van de overheid bijvoorbeeld reflecteert ten dele een geloof in de maakbaarheid van de samenleving. En dat staat diametraal tegenover de gedachte van de onzichtbare hand en het zelfregulerend karakter van de markt.

  Peter

 7. Kamiel Says:

  Ik weet niet of Jaap Kruithof in 1937 reeds geboren was. In dat jaar behaalde ik mijn diploma van licentiaat geschiedenis. Een van de cursussen die wij toen moesten bijwonen werd gegeven door prof. Colle als mijn geheugen mij niet in de steek laat. Die cursus noemde toen nog niet moraalfilosofie maar gewoon filosofie. Daarin werd ons een overzicht gegeven over de verscheidene filosofische stelsels die dan in die cursus verklaard werden. Zeer vrijblijvend dus. Of deze bemerking ook geldt voor de cursus moraalfilosofie kan betwijfeld worden. Men kan vrezen dat, wie dan ook die cursus geeft, hij/zij gevaar loopt door de eigen visie beinvloed te worden. Prof.dr. K.G. Van Acker

 8. intussen… BLOG » Blog Archive » Méér Jaap Says:

  […] een vorige post had ik het over Jaap Kruithof en over de "vermeende" tegengestelde ideeën tussen hem […]

Leave a Reply

(Picture beside your name?)