Eén dag laat

Het was gisteren 8 maart, en dus internationale vrouwendag. Die dag verwijst naar de eerste staking van vrouwen in 1908 tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie van New York. De staking is beroemd geworden omdat de vrouwen “brood en rozen” eisten.

Ik had me voorgenomen ‘s avonds een leuk stukje te schrijven over de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de vrouwendiscriminatie. Maar omdat ik eerst nog in de buurt van de Europese Commissie onze tijdelijke pleegdochter moest afhalen, werd ik onvermijdelijk geconfronteerd met talrijke schaarsgeklede dames die voor enkele centen een paradijs beloven dat er geen is. “Voor hun geen vrouwendag,” schoot het door mijn hoofd. Bovendien had ik pas gelezen in een studie van de Internationale Organisatie voor Migratie dat sommige Congolese dames onder de marktprijs werken, en een beurt verkopen voor 400 Oegandese shilling (15 Euro cent).  Met die weinig opbeurende gedachten kwam ik thuis, en weg was alle inspiratie voor een bijdrage over de internationale vrouwendag.

Maar vandaag werd ik gered door een e-mail van een verre vriend die me attent maakte op onderstaande video. Het is een compilatie van vijfhonderd jaar vrouwen in de westerse kunst. Gewoonweg prachtig!

video
play-sharp-fill

Peter

6 thoughts on “Eén dag laat”

  1. Niet nieuw maar het blijft verbluffend knap gemaakt. Ik meen ooit gelezen te hebben dat de artiest er ook behoorlijk lang aan gewerkt heeft.

  2. Peter, dus ons kantoor (EC Delegation) ligt midden in de rosse buurt en er fladderen hier massa’s schaarsgeklede dames rond? Die heb ik nog nooit gezien!

    Jij hebt er kijk op en ervaring mee blijkbaar, kun je niet eens een excursie organiseren?

  3. Haha Paul, dit moet me denken aan een vorige post op deze blog waarin een sociologische invulling wordt gegeven aan het begrip “blinde vlek”: de zaken waarmee men dagelijks geconfronteerd wordt, ontsnappen aan het oog.

    Peter

  4. Ik zit vast en zeker vol blinde vlekken, maar bij half ontklede dames is mijn aandacht meestal volledig gewekt. Ik zal er morgen eens op letten.

  5. Alle gekheid op een stokje. Het zijn natuurlijk nachtspinnen, moeilijk zichtbaar overdag, maar s’avonds zeer actief met het spinnen van een web rondom de Commissie.

    Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *