Een Grieks raadsel

The End of AusterityHet is februari in een Grieks dorpje aan de kust van de Egeïsche Zee. Het regent en het dorpje lijkt verlaten. Het is een moeilijke tijd. De inwoners hebben allemaal schulden, en leven op krediet.

Plots verschijnt een rijke toerist en stapt het enige hotel van het dorpje binnen. Hij legt een bankbiljet van €100 als voorschot neer op de balie, en gaat naar de eerste verdieping om een kamer uit te zoeken.

De hoteleigenaar pakt vlug de €100, rent naar de slager om zijn schulden te betalen. De slager pakt die €100 aan, en gaat spoorslags naar de varkensboer om zijn schulden te betalen. Op zijn beurt rent die naar de verpachter van zijn stallen, en betaalt zijn schulden af. De verpachter haast zich naar de enige prostituee in het dorp die, vanwege de crisis, haar diensten op krediet aanbiedt … en betaalt haar zijn schulden. De prostituee haast zich naar het hotel, en betaalt de hotelier de kamerhuur die ze nog schuldig was. De hotelier legt de €100 weer terug op de balie.

Op dat moment komt de rijke toerist naar beneden, neemt de €100 van de balie, omdat hij niet tevreden is over de kamer en vertrekt. Niemand heeft iets verdiend, er is niets veranderd, maar het hele dorp is wel schuldenvrij…

Hoe kan dit? Gelieve de oplossingen ook te kopiëren aan Yanis Varoufakis.

Peter

4 thoughts on “Een Grieks raadsel”

  1. Allen hadden zowel een schuld als een tegoed van €100. Nu geen van beide. Saldo in beide gevallen: € 0. Dus: per saldo geen verandering in de financiële situatie van het dorp.

  2. Dat is de heerlijke hocus pocus die de economie ook inhoudt. Helaas komen er in de echte wereld wel rentetarieven en allerlei onkosten bij… En het dorp heeft nog steeds geen financiele basis en zal voor de volgende activiteitenronde opnieuw op krediet moeten draaien – maar gelukkig heeft het verder wel van alles te bieden, en wordt het binnenkort echt lente.

  3. Ik ben nog het certificaat van “Beste Puzzelaar ter Wereld” aan het opmaken. Ook schrijf ik een aanbevelingsbrief voor de Troika opdat je ze met goede raad kan bijstaan tijdens de onderhandelingen met Griekenland. Meer kan een mens toch niet doen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *