Een farmaceutisch raadsel

pilpilpil

Stel je voor dat een je een ziekte hebt waarvoor je een uiterst duur experimenteel medicijn moet innemen. Je hebt twee containers waarin respectievelijk pillen van groep A en pillen van groep B zitten. Je moet dagelijks één pil van A combineren met één pil van B.

Enig nadeel is dat de pillen van groep A niet te onderscheiden zijn van de pillen van groep B. En ook weet je, zo hebben de doctors je verzekerd, dat inname van twee pillen uit groep B tot fatale hartklachten kan leiden.

Op een dag gebeurt het. Je schudt een pil A uit de eerste container en twee pillen B uit de tweede container. Je hebt nu drie pillen in je hand die je niet meer van elkaar kan onderscheiden. Aangezien het een uiterst duur medicijn betreft – 100 € per pil – is weggooien geen optie. Hoe ga je tewerk om die fatale hartklachten te voorkomen?

Peter

8 thoughts on “Een farmaceutisch raadsel”

  1. Er aan likken. Ze zullen waarschijnlijk verschillend smaken. En anders toch liever €300 kwijt dan een hartaanval.

  2. En toch is er een betere oplossing mogelijk, Paul. Laten we bovendien maar veronderstellen dat beide pillen naar aardbeien smaken, met een heel lichte toets van fondant chocolade op de achtergrond. Identiek van smaak dus!

  3. Dag Peter ,

    Nadat we hier met de hele familie pillen en lucifers hebben zitten verdelen en breken hebben we de oplossing gevonden. “We” is niet helemaal juist, de verdienste gaat vooral naar Chris die voorstelde nog 1 A-pil uit de A-container te nemen en hem te delen in 2.

    Breek ook de andere 3 ongekende pillen in 2 en zorg dat er 2 groepen gevormd worden van 3 halve pillen waarbij de 2 helften van 1 pil niet in dezelfde groep zitten. Voeg vervolgens één helft van de bijgenomen A-pil bij de ene groep, de andere helft bij de andere groep. Zo zijn beide groepen gelijk aan een veilig en werkzaam AB-dagrantsoen! Ook de resterende hoeveelheid in beide containers blijft zo gelijk .

  4. Heb je al eens goed naar het tekeningetje gekeken Tom? Olaf en Chris verdienen deze week de medaille van “Beste Puzzelaar ter Wereld”! Medaille die ik moet terugnemen van Paul, want te licht toegekend.

    De oplossing is dan ook: pak een extra pil uit container A. Leg alle pillen op een rij. Breek alle pillen in twee. Hoe de linker en rechterkant van elke pil apart. Voila, de correcte dosis voor twee dagen.

  5. toch eens gecontroleerd en het klopt!
    zoiets als de uitslagen van Club Brugge

    ph

  6. Ik zie het al Peter: je houdt niet van creatieve, out-of-the-box-denkende oplossingen.

    Maar inderdaad: de oplossing van Olaf is zeer ingenieus. Hij verdient de prijs volledig.

  7. Dank je Peter, ik zal dit raadsel en vooral het antwoord in gedachten houden! Je weet nooit dat het in de praktijk van pas komt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *