Myanmar & boeddhisme

In het boeddhisme spreekt men niet van geboden, maar wel van leefregels. Het boeddhisme heeft er vijf:

    1. Not killing or causing harm to other living beings. This is the fundamental ethical principle for Buddhism, and all the other precepts are elaborations of this. …
    2. Not taking the not-given …
    3. Avoiding sexual misconduct …
    4. Avoiding false speech …
    5. Abstaining from drink and drugs that cloud the mind.
  1.  

Vooral dat laatste: “abstaining from drink,” daar zou ik het toch moeilijk mee hebben. Maar ook met de eerste leefregel stuit ik al vlug op de beperkte en bekrompen hypocrisie van elke godsdienst. Mijn Birmaanse gesprekspartner legt uit dat je geen enkel dier mag doden, ook niet een mug, noch een mier. Op mijn vraag of je vlees mag eten antwoordt ze bevestigend, maar je mag wel niet een kip slachten, noch hopen dat je buurman er één doodt, want dat is net zo fout als zelf het mes hanteren. Ik antwoord hierop dat ik dan ook voortaan in de supermarkt zal betrachten mijn aankopen te doen zonder enige bijgedachte naar de herkomst van een sappig stukje vlees. Of dat mij tot een goede boeddhist zou maken, wist ze niet. En ik ook niet!

Peter (enjoy the pics!)

ICRC Assessment MissionBuddhist MonksMountain Pagoda near Hpa'anNear Hpa'anInitiationReclining BuddhaSweeping LadiesInitiation CeremonyShwedagon PagodaInitiation CeremonySitting BuddhaLocal Temple in Yangon

5 thoughts on “Myanmar & boeddhisme”

  1. zoals de weg naar de hemel geplaveid is met goede voornemens, marleen …
    ik kom al snel tot dezelfde conclusie, peter. maar ik betracht matigheid in het eerste en het laatste principe. misschien helpt een beetje. en dan heeft dat niets met ‘godsdienst’ te maken, wel met een principe dat ik misschien het best kan omschrijven als zo weinig mogelijk ‘schadelijk’ te zijn.
    by the way : mooie foto’s, lijkt met toch een fijne plek om eens te vertoeven

  2. Het idee van geen dieren doden maar wel vlees eten is zo exotisch niet hoor. Bijna alle kinderen in Vlaanderen worden, nu vlees uit de supermarkt komt en niet meer uit de achtertuin, met dat idee opgevoed.

  3. Schitterende foto’s Peter. Voor de volgende mug die ik vermoord zal ik even bidden.

  4. Wij waren daar ook! Prachtige reis in een prachtig land! Maar achteraf had ik toch wel wat genoeg van al die stupa’s, pagodes, tempels, en gouden beelden vele tientallen kilo’s zwaar, allemaal tot meerdere eer en glorie van boeddha en C°. Maar nu zeg ik: “Voor herhaling vatbaar!” André.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *