Nov 07 06

Nomen est omen

door "Peter Van Acker"

In Zimbabwe heette mijn garagist Mr. Brown. Mr. Brown was een Rhodie, en dus helemaal blank. Hij was een oudere man, die altijd iets slungelachtigs over hem had behouden. Zijn garage was in Greendale, op een steenworp van de meer prestigieuze woonwijk Chisipite waar wij woonden. Soms ben ik gewoon nieuwsgierig naar hoe het met Mr. Brown gaat, want ondanks zijn naam, zal het leven in Harare na bijna 30 jaar Mugabe waarschijnlijk geen pretje meer zijn.

In Oeganda heet mijn garagist toevallig ook Mr. Brown. Mr. Brown is een Oegandees, en doet zijn naam meer eer aan dan zijn vakgenoot in Harare, want hij is blank noch zwart, maar bruin zoals een mulat. Zijn garage is in “Sixth Street”, in de industriële wijk van de stad. Het is niet ver van Kololo, waar wij thans wonen, maar door de talrijke files alhier lijkt het wel in een andere stad te liggen. Recent is Mr. Brown minder in zijn “workshop” en vraagt zijn personeel vreemde betalingen voor hun diensten, zoals een maaltijd voor de middag. Hoe zou het eigenlijk met Mr. Brown gaan?

PeterLeave a Reply

(Picture beside your name?)