Tieten?

TTIP staat voor het “Transatlantic Trade and Investment Partnership“. Het is een handels- en investeringsverdrag dat momenteel onderhandeld wordt tussen Europa en de Verenigde Staten. Het onderstaand filmpje legt op ludieke, maar daarom niet mindere interessante wijze uit wat er op het spel staat. TTIP gaat o.a. over de gelijkschakeling van veiligheidsregels, maar ook over arbitrageprocedures. Als de gelijkschakeling van veiligheidsregels betekent dat de laagste/de minst veilige/de meest ongezonde regel de norm wordt, dan ben ik uiteraard tegen dergelijk verdrag. Als echter de meest veilige regels worden aangehouden, dan zou ik wel weer voor zijn. Beduidend meer moeite heb ik met de arbitrageprocedure, want die lijkt me niet transparant en gaat voorbij aan ons eigen rechtssysteem. Amper drie advocaten die beslissingen nemen achter gesloten deuren over uiterst complexe zaken gaat in tegen mijn gevoel van democratische rechtspraak.

Wat denk jij daarvan? Maar misschien nog belangrijker: had je al gehoord van TTIP?

video
play-sharp-fill

6 thoughts on “Tieten?”

  1. Ja Peter, ik volg dit al heel lang met zeer veel zorgen en frustratie. Sowieso zijn de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de US niet transparant en is het bekend dat de Europese Commissie voornamelijk om de tafel zit met lobbyisten uit de privé-sector. http://corporateeurope.org/international-trade/2014/07/who-lobbies-most-ttip
    Ik snap eigenlijk niet dat dit kan..een Europese Commissie die zich vrij voelt om te onderhandelen over de rechtssystemen, democratische waarden en soevereiniteit van de lidstaten. Hoe kan het dat zij uberhaupt nog niet zijn teruggefloten door het Europees Parlement? Zo’n onderhandelingsmandaat had nooit goedgekeurd mogen worden en ik heb als Europese en Nederlandse staatsburger niet meer het gevoel dat de EU nog mijn belangen of die van onze maatschappij vertegenwoordigd. Ik heb eerder het gevoel dat de Europese Commissie gedreven wordt door eigen belang, macht en corruptie en hun sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds meer links laten liggen. Cecilia Malmström, commisaris van handel, ontkent alle negatieve geluiden omtrent TTIP (http://kanaalz.knack.be/nieuws/z-nieuws-items/malmstrom-countert-kritiek-op-ttip/video-4000869671668.htm) maar persoonlijk hoop ik heel erg dat de media meer en meer(kritisch) zullen gaan berichten over dit akkoord zodat burgers beter worden geïnformeerd. Tevens moeten wij toch ook ondertussen wel eens weten wat er allemaal in dat akkoord komt te staan..het is nu nog te vaag. Een klein lichtpuntje: nationale parlementen mogen waarschijnlijk stemmen over het verdrag. Helaas zitten we dan weer in Nederland (en België) met een liberaal gezinde regering waar we weinig tegenstand van hoeven te verwachten 🙁 Wordt vervolgd. Bedankt voor deze post in ieder geval Peter!

  2. Een ludieke en heldere uitleg over iets wat ons allen aangaat. Mocht het journaal maar altijd zo interessant én plezant zijn!

  3. Geweldig filmpje! De geheimdoenerij en de desinformatie over TTIP geven overduidelijk aan dat de zaak niet zuiver is en dat er grote belangen spelen waar we als gewone mensen zeker niet beter van worden.

  4. Thanks for sharing. This is a huge issue and more people need to know about it.

  5. Een superbelangrijk verdrag dat nauwelijks de kranten haalt – tenzij Kim Kardashian het op haar ********* zou laten tatoeren…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *