May 15 10

Stroppendrager

door "Peter Van Acker"

StroppendragerOh, de geest van Keizer Karel waart nog steeds door de straten van Gent. Gisterenavond zat ik met Nederlandse/Surinaamse vrienden in Café Den Turc, het oudste café van Gent, tegenover het stadshuis. De waard organiseert er de Keizerlijke Spaarmaatschappij Karel, waarbij de vaste stamgasten kunnen sparen voor activiteiten in groepsverband.

Naast bieren van ‘t vat, whisky en cognac van de bovenste plank kan je er tevens aan de toog tegen betaling “de geschiedenis achter de naam van het estaminet” bestellen.

Door geschiedkundige feiten geïnspireerd kwam de betekenis achter “Gentse stroppendrager” al vlug ter sprake. Welnu, ook de verklaring hiervoor grijpt terug naar Keizer Karel.  In 1540 strafte de Spaanse keizer de Gentenaars omdat ze weigerden belastingen te betalen. Ze moesten blootsvoets en met een strop om de hals knielen voor de keizer.

Sindsdien is stroppendrager een geuzennaam. Het symbool van Gents verzet tegen hogere machten.

PeterOne Response to “Stroppendrager”

  1. Claudine A. Says:

    Heel gepaste lectuur. Vakbonden kunnen nog iets leren in stakingen tegen belastingen.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)