Kinderbijslagraadsel

ThreeChildrenEen wiskundige komt bij de sociale dienst voor kinderbijslag en de baliemedewerker vraagt de man hoeveel kinderen hij heeft.

De man antwoordt in alle eerlijkheid: “Ik heb er drie.”

Vervolgens wil de medewerker weten hoe oud de kinderen zijn, waarop de mathematicus antwoordt dat hij dat niet wil zeggen. Hij wil wel zeggen dat het product van hun leeftijden 36 is…

De medewerker reageert geïrriteerd: “Dat is niet genoeg informatie! Daar kan ik niks mee!”

De wiskundige besluit nog een hint te geven: “Hun leeftijden bij elkaar opgeteld is gelijk aan het aantal stoelen in de wachtkamer.”

De medewerker denkt na, en antwoordt dat hij nog steeds niet genoeg informatie heeft.

Vervolgens geeft de man de cruciale tip: “De oudste heeft de naam van z’n opa.”

Hoe oud zijn de drie kinderen?

Peter

 

P.S.  Bijkomende tip: de kinderen verhouden zich tot elkaar zoals in de afbeelding. Hihi

16 thoughts on “Kinderbijslagraadsel”

  1. Volgens de afbeelding zouden de kinderen 1, 4 en 9 jaar oud zijn. Ik heb dit gecheckt in de wachtkamer en er staan inderdaad 14 stoelen. 😉

  2. 2,3,6 dan? Al heb ik de wachtkamer niet gevonden en ken ik opa niet bij naam.

  3. Je moet hier eigenlijk een beetje logica met wiskunde verbinden. Elke opeenvolgende tip vernauwt de mogelijke oplossingen. En nee dus, het is niet 2,3,6.

  4. 1,3,12 – 1,2,18 Ik probeer maar wat. Zijn er nog meer mogelijkheden?

  5. Bravo Rudy

    Mogelijke combinaties:

    1 x 3 x 12 = 36
    1 x 4 x 9 = 36
    2 x 2 x 9 = 36
    2 x 3 x 6 = 36
    1 x 6 x 6 = 36
    3 x 3 x 4 = 36
    1 x 2 x 18 = 36
    1 x 1 x 36 = 36

    Laten we de boel eens optellen om te kijken of we het aantal stoelen kunnen uitrekenen. De baliemedewerker zegt dat hij na de optelling nog steeds niet weet hoe oud de kinderen waren. We zijn daarom op zoek naar die combinaties, die opgeteld dezelfde waarde hebben. Alleen bij die combinaties, weet de medewerker het antwoord namelijk nog niet en heeft hij een extra tip nodig.

    1 + 3 + 12 = 16
    1 + 4 + 9 = 14
    2 + 2 + 9 = 13
    2 + 3 + 6 = 11
    1 + 6 + 6 = 13
    3 + 3 + 4 = 10
    1 + 2 + 18 = 21
    1 + 1 + 36 = 38

    De enige resultaten met dezelfde waarden zijn:

    2 + 2 + 9 = 13
    1 + 6 + 6 = 13

    De laatste tip heeft het over de oudste, maar bij de combinatie 1,6,6 zou er niet een kind de oudste zijn. Daarom valt ook die combinatie af. Conclusie:

    Drie kinderen van de leeftijd 2, 2 en 9

  6. Peter,
    Het komt er inderdaad op neer dat men uit de 8 mogelijke combinaties er ééntje moet overhouden. Ik begrijp niet hoe je via de hint (“Hun leeftijden bij elkaar opgeteld is gelijk aan het aantal stoelen in de wachtkamer”) tot de volgende eliminatie komt:
    2 + 2 + 9 = 13
    1 + 6 + 6 = 13
    Waarom worden de andere 6 combinaties uitgesloten?
    kan je dit even toelichten?

  7. Omdat de beambte zegt dat hij nog niet genoeg informatie heeft na de eerste tip. Dat betekent dat hij nog met meerdere mogelijkheden moet rekening houden. Bij de optelsommen zijn er slechts twee sommen die hetzelfde resultaat geven, m.a.w. de beambte heeft alleen in dat geval niet genoeg info om een anwtoord te kunnen geven. Al de rest zijn unieke rersultaten.

  8. We komen op het domein van de logica. Dus, de ambtenaar verwerpt de ‘unieke’ resultaten als mogelijke uitkomsten en weerhoudt enkel de ‘gelijke’ waarden. Ik zie geen grond voor een dergelijke eliminatie.
    Maar, bon, misschien ligt het aan mij?
    Ik kijk telkens uit naar je raadseltjes en als er eentje tussen zit met een hoekje af, dan krijg je de absolutie.

  9. Peter: ik verwijs naar je opmerking: “P.S. Bijkomende tip: de kinderen verhouden zich tot elkaar zoals in de afbeelding. Hihi”

    De afbeelding toont, als je het mij vraagt, drie kinderen van drie verschillende leeftijden, daarom viel voor mij elke combinatie met tweelingen af.

  10. Als twee kinderen de zelfde leeftijd hebben, gaat het niet noodzakelijk om tweelingen. Mijn zus en ik zijn 2 maanden per jaar even oud.

  11. Maar de opmerking van Paul klopt, als ze de zelfde leeftijd hebben, zullen ze in normale omstandigheden wél ongeveer even groot zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *