Big Data

Big-data

Is Big Data a new buzzword”? “Big data” staat voor zo’n grote massa aan gestructureerde en ongestructureerde data dat ze niet meer met traditionele databanken en bijhorende programma’s kan verwerkt worden. Het volume aan data is eenvoudigweg te groot of verandert zo snel dat ze de huidige verwerkingscapaciteit overtreft. Desalniettemin heeft “Big Data” de potentie om tot betere operaties of betere beslissingen te leiden.

Je kan het ook nog als volgt uitleggen : “There was more data produced in 2011 than in all the rest of human history combined. Every time we make a phone call, buy something or use social media, we are creating new data. This huge amount of information can, if analysed correctly, be used to answer any number of questions. This massive volume of data created and stored by governments, the private sector (for example telecoms or internet providers) and individuals is known as Big Data.”

“Big Data” vindt nu ook toepassingen in sectoren waar je dat niet direct verwacht. In de sector van de ontwikkelingssamenwerking en de humanitaire hulp doet “Big Data” nu ook langzaam zijn intrede. Enkele voorbeelden kunnen dit illustreren. Op basis van het mobiel telefoonverkeer in Ivoorkust werd een model ontwikkeld dat beter de verspreiding van besmettelijke ziektes kan voorspellen. En een recente studie in Haïti heeft aangetoond dat op basis van een “real time monitoring” van Twitter-gegevens de cholera-uitbraak in dat land 14 dagen eerder zou zijn opgemerkt.

Is “Big Data” nu zaligmakend? Allerminst, dat bewees Google nog onlangs door met haar “Flu Tracker” de grieppandemie van vorig jaar vele malen erger te voorspellen dan de ziekte in werkelijkheid voorkwam. “Big Data” is een bijkomende bron van informatie maar vervangt de huidige meer klassieke informatiebronnen niet!

Peter

2 thoughts on “Big Data”

  1. what say big data about posting at a Sunday at 8:22am morning!? Op weg naar de kerk, of terug van de bakker met lekkere broodjes en goed geinspireerd?

  2. @ Harold. Inderdaad. Ik kwam terug van de bakker en dacht er moet een verband zijn tussen zoetigheid en tandbederf, en dus kan men op basis van het aantal verkochte koffiekoeken en andere zoetigheden per buurt een optimaal spreidingsplan voor tandartsen uitwerken. Slim hé!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *