Jun 15 13

Marc Chagall in Brussel

door "Peter Van Acker"

Marc Chagall - De geliefden in blauw, 1914

Er loopt een prachtige tentoonstelling over het werk van Marc Chagall in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel, en dit  nog tot 28 juni 2015. Meer dan 200 werken uit private en openbare collecties van over heel de wereld zijn samengebracht in deze tentoonstelling. Wat het overzicht zo bijzonder boeiend maakt, is de invloed van de tijdsgebeurtenissen op zijn werk.

Door WO I verbleef hij langer in Rusland dan gepland, terwijl zijn vroege werken in Parijs achterbleven. Tijdens het interbellum maakt hij boekillustraties, o.a. bij de Fabels van La Fontaine, waarvan gezegd wordt dat hij de pointe niet altijd begreep. Tijdens WO II kan hij ternauwernood ontsnappen aan het nazisme. Chagall wou de boot niet op zonder het verzameld werk dat hij had meegebracht. In de VS sterft zijn echtgenote en muze Bella. Chagall verwekt een kind bij de dochter van een diplomaat (een nieuwtje, vertrouwt de gids van het museum ons samenzweerderig toe, dat niet in de “boekskes” staat). Na de oorlog keert Chagall terug naar Frankrijk en zal er aan de Côte d’Azur gaan wonen in de nabijheid van Picasso en Matisse, zonder dat ze echte vrienden worden.

Peter

PS: Thuisgekomen achterhaal ik op Wikipedia dat de dochter van de diplomaat Virginia Haggard is en hun zoon David McNeil heet, en thans in Parijs werkt en woont. Misschien niet in de “boekskes” maar wel gewoon op het internet!

Marc Chagall - De verjaardag, 1915Marc Chagall - Naakt boven Vitebsk, 1933Marc Chagall - Apocalypse in Lilac: Capriccio, 19454 Responses to “Marc Chagall in Brussel”

 1. Ann Catteeuw Says:

  Schitterende expo, I agree! Chagall illustreerde ook op verbluffende wijze de roman ‘De dode zielen’ van Nikolaj Gogol -- te koop op de expo dacht ik. De grote glasramen van The NY Metropolitan Opera zijn eveneens van zijn hand. Een groot kunstenaar!

 2. Vu Nga Says:

  Heel mooie werken van Marc Chagall!

 3. Leen Van Acker Says:

  Zeker de moeite waard….! Best bekijken en laten leiden door een gids ! Veel kijkplezier ! Leen

 4. Mia Fermon Says:

  Uitgesteld vanwege mijn ‘studente’ die graag mee wil. Ik hoop dat we er nog geraken tijdens de laatste week. Alvast een overtuigend zetje.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)