Boekelekoe

Deze zomer heb ik mij aan drie verschillende boeken gewaagd: één over een persoon die je zelf niet wil zijn; een ander over een jongetje dat de benen van huis neemt; en een derde over een Chinees rekenwonder. Ze zijn alle drie zeer leesbaar.

Steve Tesich - Karoo

Steve Tesich – Karoo

Karoo is in alle opzichten een bijzonder man. Hij is een herschrijver van filmscenario’s die niet deugen of die niet commercieel genoeg zijn. Maar hij is ook vooral een dronkaard die aan een vreemde ziekte lijdt: hij kan niet meer dronken worden, althans dat beweert hij. Zoals hij later in het verhaal ook een periode van voortdurende halfslaap kent, ook als hij wakker is, en ondanks de vele espresso’s.

Karoo is het verhaal van een mislukkeling, een half genie, een hypochonder en een afwezige vader, die wel haarscherp zijn omgeving kan analyseren, en veel goede bedoelingen heeft, maar bang is voor intimiteit en voortdurend zichzelf en anderen te kort doet.

Velen vragen zich af hoe de auteur de laatste hoofdstukken heeft kunnen voltooien. Al de plannen van de protagonist kennen een meer dan dramatische afloop.

Jesús Carrasco - De Vlucht

Jesús Carrasco – De Vlucht

Wie heeft er “Ik ben niet bang” van Niccolò Ammaniti gelezen? Dat is een schitterend “coming of age” verhaal. Welnu, de liefhebbers van het genre zullen eveneens veel plezier beleven aan “De Vlucht” van Jesús Carrasco. De omgeving waarin dit verhaal zich afspeelt is wel veel grauwer en desolater dan in het boek van Ammaniti. Het is een woestenij onder een verschroeiende zon. Het maakt de vertwijfeling van de jonge knaap die van huis wegloopt alleen maar groter. En ook de schaapherder bij wie hij terechtkomt, is een man van weinig woorden, wat aanvankelijk alleen maar meer twijfel bij het eenzame jongentje schept over de goede bedoelingen van de herder.

Mai Jia - De Gave

Mai Jia – De Gave

“Eindelijk, een geweldige Chinese roman,” aldus “The Economist” op de voorflap van dit boek. Dit lijkt me iets te sterk, hoewel ik moet toegeven dat ik steeds nieuwsgierig genoeg was om verder te lezen en om te kunnen achterhalen wat er met de protagonist, een licht autistisch Chinees rekenwonder, zou gebeuren.

Leuk is bovendien dat het verhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van de recente Chinese geschiedenis: van de Kwomintang, over de culturele revolutie tot het moderne China. En als je van wiskunde houdt, staan er ook een paar doordenkers in, zoals: kan het getal pi een constante zijn?

Ik ben vooral benieuwd wat jullie recent gelezen hebben. Geef me één echte aanrader!

Peter

One thought on “Boekelekoe”

  1. “Plan D” van Simon Urban: we zijn 2011 en de Berlijnse Muur is in 1989 níet gevallen. Wat niet wil zeggen dat het de DDR voor de wind gaat. Tegen die achtergrond moet een gemengd Oost- én West-Duits team een (politieke?) moord zien op te lossen. Het had allemaal zo maar gekund, en dat is niet noodzakelijk een geruststellende gedachte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *