Van zeer graag tot minder

Van zeer graag tot minder graag gelezen boeken.

Jaap Robben - BirkJaap Robben – Birk

Het paard van Troje aan de Kouter in Gent is mijn favoriete boekhandel. Niet alleen omdat je er een broodje en een koffie kan nuttigen, maar ook omdat ze sommige boeken van kleine handgeschreven briefjes voorzien. “Debuut van Jaap Robben. Niet tevreden, geld terug,” stond er op het mijne. Nou, dat was een uitdaging die ik graag aanging.

Ik heb het boek niet teruggebracht. Meer nog, in de winkel heb ik ter plekke 30 bladzijden gelezen. Zo geïntrigeerd was ik door het verhaal van de kleine jongen wiens papa in zee verdween, en door de fantasie van het baasje dat zijn papa steeds weer tot leven wekt.  Papaoutai?

Ik heb dit boek zeer graag gelezen.

C.J. Sansom - Winter in MadridC.J. Sansom – Winter in Madrid

De Spaanse burgeroorlog is terug populair in schrijversland. Ik heb nog maar pas “De Neergang van Madrid” van Eduardo Mendoza achter de kiezen, en zie daar, er ligt al een nieuwe roman klaar met opnieuw de Spaanse interne strijd als achtergrond.

“Winter in Madrid” van C.J. Sansom speelt zich af net na de overwinning van generaal Franco op de republikeinen. Het rechtse regime twijfelt nog of ze zich zal aansluiten bij Hitler en Mussolini.

Harry Brett wordt intussen gerekruteerd door de Britse geheime dienst om als diplomaat op de Britse ambassade in Madrid zijn vroegere schoolvriend en zakenman Sandy Forsyth te bespioneren, die ervan verdacht wordt louche contacten te onderhouden met de falangistische strekking van het regime. Sandy’s vrouw blijkt echter ook een geheim mee te dragen.

Ik heb dit boek dit graag gelezen.

Anne Holt - Dode JokerAnne Holt – Dode Joker

De vrouw van advocaat-generaal Halvorsrud is vermoord. Inspecteur Hanne Wilhelmsen gelooft niet dat Halvorsrud er zelf bij betrokken is, hoewel hij alle schijn tegen heeft. Halvorsrud beweert dat ene Ståle Salvesen de dader is. Maar dat is onmogelijk, concluderen Wilhelmsens collega’s, aangezien Salvesen al eerder door zelfmoord om het leven is gekomen. En dus wordt Halvorsrud vastgezet. Hanne Wilhelmsen weigert echter genoegen te nemen met deze logica en blijft doorzoeken.

“Dode Joker” is een typisch Scandinavische thriller. Meerlagig, waarbij naast de misdaad ook veel aandacht wordt besteed aan het persoonlijk leven van inspecteur Hanne Wilhelmsen. En misschien wel ietsjes te veel, want soms werd ik meer afgeleid door de strijd van Hanne’s partner tegen kanker, dan dat ik nog oog had voor de gruwelijke misdaad die gepleegd werd jegens de vrouw van de advocaat-generaal.

Ik heb dit boek minder graag gelezen.

Wat denk je, wat zouden we nog zoal moeten lezen vooraleer de eindejaarsdagen aanbreken?

Peter

One thought on “Van zeer graag tot minder”

  1. Ik las ‘vernieling’ van Tom Kristensen op aanraden van mijn favoriet Karl Ove Knausgard. Hierbij allebei aanbevolen !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *