Uit de boekenkast

Emma's War by Deborah Scroggins In 2007 heb ik meerdere malen Zuid-Soedan bezocht. In de hoofdstad, Juba, sliep ik aan de oever van de Nijl in een primitief tentenkamp (Heron Camp) voor de prijs van een luxueuze kamer in één van de betere hotels op de rest van deze aardkloot. In het aanpalende restaurant (Da Vinci) at ik er op het terras een eenvoudige maaltijd  met zicht op Zuid-Soedanezen die hun gevoeg deden aan de rand van het water. Op straat werd je begroet door uitgebrande vrachtwagens en kapotgeschoten tanks.

Ik herinner me nog precies het moment waarop ik dacht: “Wat is hier in godsnaam allemaal gebeurd?” Ik stond voor de deur van de Secretaris-Generaal van het Ministerie voor Regionale Samenwerking en wou gehoor geven aan zijn bevel om binnen te komen. Alleen had de deur geen klink meer, maar slechts een groot gat waarin je je hand kon steken om de deur open en toe te trekken.

What Is The What by Dave Eggers Wens je ook meer te weten over de burgeroorlog in Soedan, dan zijn volgende twee boeken absolute aanraders.

Emma’s War” is het verhaal van een Britse ontwikkelingshelpster die een relatie aangaat met een charmante maar opportunistische en machtsbeluste rebellenleider (Riek Machar) die bovendien verantwoordelijk geacht wordt voor de interne strijd tussen twee SPLA-facties in de jaren negentig. (Riek Machar is thans de Vice-President van de Zuid-Soedanese regering.)

What is the what” is dan weer het ontroerende verhaal van een verloren kind dat te voet van West naar Oost trekt op zoek naar veiligheid, eerst in de vluchtelingenkampen van Ethiopië en nadien in die van Kenia. Een boek dat je niet onberoerd zal laten.

Veel leesgenot!

Peter.

2 thoughts on “Uit de boekenkast”

  1. Hee Peter,

    Beide boeken gelezen maar was erg onder de indruk van het boek “What is the What”. Dan denk je dat je het allemaal wel al gehad hebt en ben je eindelijk in Amerika en dan krijg je daar ook weer je deel!
    Jo was net twee weken in Khartoum, warm, stoffig en ook wel aardige mensen. Wel een land waar nog heel veel moet gebeuren op gebied van water en sanitatie.
    groet,
    Betty en jo

  2. De inleiding is zeer indrukwekkend. Ik kan me dus best voorstellen hoe de inhoud van de boeken zal zijn. De boeken zullen binnen niet al te lange tijd deel uitmaken van onze biblotheek.
    Groetjes, Imro en Astrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *