Malaria

BBC Science in ActionSlechts door scha en schande ben ik het belang gaan inzien van een preventieve bescherming tegen malaria. Na twee hersenmalaria’s ben ik volgestouwd met weetjes over een dodelijke ziekte die amper de westerse pers haalt. Zo weet ik nu dat een goed insectenwerend middel best DEET bevat, dat je in de tropen liefst onder een “treated bednet” slaapt, dat malaria overgedragen wordt door de vrouwtjesmug, dat er vier soorten malaria zijn, dat Lariam veel bijwerkingen heeft en Malarone geen, maar wel zeer duur is, dat je voor een behandeling best Coartem kiest of een gelijkaardig ACT-middel (“artemisinin-based combination therapy”).

Maar zie, met een beetje geluk wordt al die kennis straks overbodig. Wetenschappers zijn er namelijk achter gekomen dat de malariamug wel eens de sleutel tot de definitieve oplossing van het malariaprobleem zou kunnen inhouden.

Weldra laten we ons met plezier steken tot groter heil van de mensheid.

BBC Science in Action – Malaria

Peter

One thought on “Malaria”

  1. Peter, nu je malaria vermeldt, mijn oog viel op een vroegere blog, 1 juni 2009. Malaria. Ik kan daar aan toevoegen : malaria muggen zoemen niet, dus een storende zoemende mug tijdens je slaap, laat die gewoon prikken, dan laat ze je met rust, en ‘s anderendaags zit ze moe maar voldaan op de muur.. weinig later een bloedvlek. De malaria mug vliegt ook nauwelijks 30 cm boven de grond, dus beste schuilplaats is de knieholte. DEET spuiten op je (ook voor mij) kale kop heeft dus geen zin, de malaria mug komt zo hoog niet. De malariamug is zeer fragiel, komt pas na zonsondergang in actie en zal zelden verder vliegen dan 3 meter want kan dat niet aan en droogt uit. Hoe idyllish de locale cafés in de tropen ook zijn, zit niet te dicht tegen de struiken of in een donker hoekje. Dit gezegd zijnde, en na 3 cerebrale malaria, ben ik echt blij dat artemisinin-producten (nog) bestaan, laten we er inderdaad ‘niet de zot mee houden’. De eerste malaria heb ik nog moeten (laten) behandelen met fansidar en nivaquine, ik weet niet wat met het meeste koppijn gaf. Maar terug naar Corona, nu 6.15 M gevallen, 372.000 doden. Malaria trof in 2017, 219 M mensen waarvan 435.000 stierven waarvan 93 % were in SSA (WHO 2018) maar eingelijk is gans SSA at risk en nog een groot deel van Azie. Er is dus nog wat marge voor corona… Je blog van 2009 vermeldt daar terecht dat er sprake is van een doorbraak in de strijd tegen malaria, maar 11 Jaar later is die er nog niet… Een corona vaccin is misschien (slechtste prognose) voor eind 2021. OK, appels en peren, of virussen en parasieten, en een globaal of Afrikaans probleem moet je niet (proberen te) vergelijken, maar net daar ligt het verschil aan interesse van farma en donoren…. Beide ziekten hebben twee dingen gelijk, prevention is better than cure, en hoe meer westerlingen er sterven hoe vlugger een remedie gevonden wordt. Dus met de opwarming van de aarde en de verspreiding van de anopheles (nu al in zuid italie en griekenland) zal er misschien rapper een goede kuur gevonden worden tegen malaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *