Een pittig raadsel

Wordt het niet nog eens tijd voor een pittig raadsel?

Albert en Bernard zijn pas bevriend met Martien. Dolgraag willen ze haar verjaardag kennen. Martien is echter een beetje plagerig van aard en geeft de jongens 10 mogelijke verjaardagen.

MogelijkeVerjaardagen

En Martien geeft ook twee extra tips: in Albert zijn oor fluistert ze haar geboortemaand (bijvoorbeeld “mei” of een andere maand)  en in Bernard zijn oor de dag in de maand (bijvoorbeeld “15” of een andere dag).

Nu ontstaat het volgend gesprek:

Albert: ik weet niet wanneer Martiens verjaardag is, maar ik weet zeker dat Bernard het ook niet weet.
Bernard: eerst wist ik ook niet wanneer haar verjaardag was, maar nu weet ik het wel.
Albert: dan weet ik ook wanneer haar verjaardag is.

Aha, wanneer is Martiens verjaardag dan?

Peter

13 thoughts on “Een pittig raadsel”

  1. Doordat Albert zó zeker is dat Bernard het niet kan weten zonder bijkomende informatie, worden Mei en Juni uitgesloten. Dat is de info die Bernard net nodig heeft om het wél te weten. Als Bernard het bijgevolg weet, dan is 14 juli en 14 augustus uitgesloten en dan kan het enkel om 16 juli, 15 augustus en 17 augustus gaan. Omdat Bernard onrechtstreeks kenbaar maakt dat het om deze 3 keuzes gaat, weet Albert eveneens dat er maar 1 keuze meer overblijft, m.n. ‘juli’, en dan is het sowieso 16 juli. Martien had immers ‘juli’ in Alberts oor gefluisterd en ’16’ in Bernards oor.

  2. Waarom 18 juni?
    Omdat dit voor Albert de maand is met het minst aantal mogelijke dagen plus het feit dat 18 maar 1 maal voorkomt en dus het moeilijkste te bepalen is. Het is dus de combinatie van die 2 gegevens die Bernard door beredenering doet besluiten dat het die dag is.

  3. Ik heb nagedacht over Thor’s antwoord. Het eerste deel, de eliminatie van mei en juni was me niet duidelijk, tot ik inzag dat, het feit dat Albert zeker was dat Bernard het ook niet wist, inhield dat het geen maanden konden zijn met 18 en 19, want dan had hij het wel kunnen weten. De rest van de redenering is me nu ook duidelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *