May 16 02

Floraliën

door "Peter Van Acker"

Gentse Floraliën 2016

Op de laatste dag van het Gents evenement hebben we ons toch nog laten verleiden tot een bezoekje aan de Floraliën. En wat hebben we geleerd? Vier zaken:

1. Ook in het niet betalende gedeelte waren er interessante zaken te bezichtigen. Zo zag ik in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) naast de indrukwekkende bloementafel tevens werk van Marthe Donas, en ik was meteen verkocht voor het werk van deze Belgische kubistische kunstenares uit het begin van de vorige eeuw.

2. In de Leopolds kazerne ontdekte ik dat er ook een Keltische horoscoop bestaat. De Kelten hielden van de natuur en ze vertaalden specifieke kenmerken van bomen naar menselijke eigenschappen. Ik blijk een den te zijn. OMG! Slechts het eerste gedeelte van de omschrijving klopt zeker: “houdt van aangenaam gezelschap, actief, natuurlijke aantrekkingskracht, intelligent, ijverig en betrouwbaar.” Het tweede gedeelte vindt ik eerder twijfelachtig: “wordt snel verliefd maar dat gaat ook snel weer over.” En het laatste deel is ronduit foutief: “geeft snel op.”

3. In de Sint-Pieters abdij ontdekte ik, dat die bloemen die ik zowel intrigerend als afstotelijk vind,  ook een naam hebben: anterium. Een lelijkere bloem – met dat typisch mannelijk uitsteeksel – is moeilijk denkbaar.

4. In het Stadsmuseum Gent (STAM) bewonderde ik de kunst van het bloemschikken op zijn Japans. Maar voortaan zeg ik dat ik een liefhebber van “ikebana” ben. Dat staat sjieker.

Tevreden wandelde ik huiswaarts. Zonder veel verwachting was ik ’s middags vertrokken naar de Gentse Floraliën, maar keerde ’s avonds huiswaarts met wat extra kennis. Zowaar een vruchtbare dag!

Peter

Astrid BelliotMarthe DonasPeter Van Acker4 Responses to “Floraliën”

 1. Ann Catteeuw Says:

  Yep, Marthe Donas is de max! Een paar van haar werken waren al eens vertoond op de expo Modernisme in het MSK, een paar jaar geleden. Toen al intrigeede ze mij…

 2. Martine Says:

  Dank je wel, Peter. Zo heb ik ook een beetje van de Gentse Floralien kunnen genieten -- na mijn afwezigheid van 26 jaar.
  Tof.

 3. Marleen Says:

  Marthe Donas of le Tour …. Hoe groot kan de invloed zijn van graag gezien en erkend te worden ! De terugval nadat de steun van vriend en mecenas weggevallen zijn en het kubisme op terugweg hebben ons geraakt.
  Hoe dan ook meesterwerk in haar bloeiperiode !

 4. Mia Says:

  gelukkig kan marthe donas ook zonder floraliën worden bewonderd. wij zagen enkel de plantentuin die ook altijd te bewonderen is, maar waar nu een hoekje met vleesetende planten was ingericht in het teken van … wel mooi. misschien gaan we vanavond zo’n anterium kopen tijdens de uitverkoop 🙂

Leave a Reply

(Picture beside your name?)