May 16 15

Naïef?

door "Peter Van Acker"

Michael Buthe - Weltkarte

Ik hou van personen die onbevangen, onbezorgd en eenvoudig zijn. En nog meer van kunstenaars die dat in hun werk tot uiting brengen.

In het SMAK loopt er thans een overzichtstentoonstelling rond het werk van  Michael Buthe. Zijn wereldkaart trok me onmiddellijk aan. ‘Weltkarte’ is tekenend voor de openheid waarmee Buthe omgaat met diversiteit. De collage verenigt menselijke figuren uit alle werelddelen, tijden en culturen. De figuren zijn samengebracht in een wereldbol, een cirkel, een vorm zonder hiërarchie. ‘Weltkarte’ toont Buthes beeld van een wereld waarin geen politieke, geografische of andere machtsorde heerst. Verschillen versmelten met elkaar onder een gouden sterrenhemel van gouden stippen die visuele verschillen vervaagt en zo alles met elkaar verbindt.

Dat alles met elkaar verbonden is, heeft intussen ook Bernie Sanders wonderwel begrepen. Ja, ik weet het, het is en blijft een politicus, maar ik heb zijn antwoord op de vraag naar wat zijn spiritualiteit is bijzonder gesmaakt. In plaats van voortdurend in te zoomen op wat ons onderscheidt, zouden we beter een voorbeeld nemen aan de morele ingesteldheid van deze bijzondere man. ‘We are all in this together!’

 

Peter8 Responses to “Naïef?”

 1. Thor Says:

  Het klinkt bijzonder mooi: “We are all in this together!”. Maar als je er dieper over nadenkt, dan wordt het een slogan waarmee je alle kanten uit kunt, een beetje zoals waarzeggerij, vaag genoeg zodat je het kan keren en draaien tot het in je eigen kraam past. En op die manier komt iedereen er mee weg. Van mij mag het ietsje concreter zijn.

 2. Jacintha Says:

  Wat mij betreft is het tijd voor kameraad Bernie om het toneel te verlaten voordat hij Hillary verder beschadigd. Hij verkondigt deze boodschap al 30 jaar en wat heeft het opgeleverd. Nada. Bovendien heeft hij in de Senaat regelmatig voor de ‘gun lobby’ gestemd. Say goodnight Bernie, you’re done!

 3. Patrick HOLLEBOSCH Says:

  Buthe’s werk is goed! De moeite om eens te doen, naast een donkere Rinus Vandevelde…
  Bernie gebruikt de oude methodes waar naïeve Amerikanen weer weg van zijn. Very old school.
  AA Gent stelt teleur, Brugge geeft Anderlecht een pandoering. Ook al warm en koud, licht en donker.
  Morgen tweede Sinksen, bedenkingen daarbij zijn vurige tongen en hellevuur, weeral eens twee kanten…
  De tekeningen op de achtergrond intigreren mij: wiskunde? Muziek? Onechte geometrie?

 4. Sabine Says:

  Jacintha stop your annoyance
  Hillary schaft das.

 5. Peter Van Acker Says:

  Ha, Patrick, je bent de eerste die iets zegt over de achtergrond. Dat is een “seamless background” die ik zelf gemaakt heb in Photoshop op basis van een stukje uit een werk van Kandinsky. Gezien de repetitieve handeling die daartoe vereist is in Photoshop, zou ik zeggen eerder wiskundig. En ook al omdat Kandinsky vaak zeer geometrisch werkt.

 6. Jacintha Says:

  Lijkt wel een cult, de aanhang van Bernie, kritiek kunnen ze heel slecht hebben haha….

 7. Peter Van Acker Says:

  Nog een anti-Bernie opmerking en jij gaat er af 😊

 8. Jacintha Says:

  Is dat een belofte? haha…… Bernie is (te) oud, feit.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)