Fanta nostalgie

Het is aan mij voorbij gegaan. Het favoriete drankje uit mijn kinderjaren vierde in 2015 haar 75ste verjaardag. Fanta verscheen bij ons op tafel in die typische geringde 1-liter fles. Toen de kleur veranderde van fel oranje naar troebel geel, vond mijn moeder dat het welletjes was geweest. Fanta werd vervangen door Trudo appelsap, een meer natuurlijk product.

video
play-sharp-fill

Maar met de herdenking van Fanta kwamen nieuwe weetjes naar boven. Fanta werd dus uitgevonden in 1940, aan het begin van de tweede wereldoorlog, en nog wel door een Duitse chemicus, Dr. Schetelig, in de Coca-Cola bottelarij in Essen. Door het handelsembargo tussen Duitsland en de Verenigde Staten kon de fabriek in Essen geen Coca-Cola siroop meer invoeren. De CEO van de fabriek, Max Keith, had een nieuw product nodig om de fabriek draaiende te houden. Met de beschikbare ingrediënten ontwierpen ze een nieuwe frisdrank. De naam kwam er na een wedstrijd onder het personeel. Ene verkoper Joe Knipp kwam toen spontaan op de naam Fanta. Na de Tweede Wereldoorlog werd Fanta geïntroduceerd in de Verenigde-Staten door Coca-Cola, en in 1960 kocht het bedrijf de handelsrechten.

Bovenstaande commercial n.a.v. de 75ste jaardag – in het Duits – heeft veel verontwaardiging opgeroepen, zelfs in die mate dat de reclamecampagne werd stopgezet en de videoclip werd ingetrokken. Dat was te voorspellen aangezien er in de clip verwezen wordt naar de ontstaansgeschiedenis van de frisdrank als “de goede oude tijd”.

Peter

2 thoughts on “Fanta nostalgie”

  1. Ha, nosfantalgie!
    Toen de doorzichtige geribbelde fles vervangen werd door een effen groene, was ook bij ons thuis de lol ervan af. Enige data beschikbaar over de ongetwijfeld spectaculaire duik die de omzet toen maakte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *