To brexit or not to brexit

video
play-sharp-fill

Weet je, zondag 26/6 was het al heel wat minder. Die hele brexit-historie was al naar de vierde pagina van de zondagskrant afgezakt. En nu donderdag 30/6 zijn de beurzen al nagenoeg helemaal hersteld. Ik hecht dan ook weinig geloof aan al die economische doemscenario’s. Dat zal nog wel meevallen. Handelaren en bedrijven zijn in dit soort zaken pragmatisch genoeg om de boel draaiende te houden.

Maar als ik voor mezelf moet aangeven waarom ik Europa belangrijk vind, dan denk ik in de eerste plaats aan de vrede die op het continent al zolang is bewaard door economische samenwerking. Evenwel ben ik minder tevreden met het economisch beleid dat aan de lidstaten wordt opgelegd, en dat als TINA wordt gepresenteerd. De Europese vlag is me – wat dit betreft – veel te blauw. Alsof austeriteit het enig antwoord op de globalisering kan zijn ! Laten we het gewoon een nivellering naar beneden toe noemen. Dat is een soort beleid dat zichzelf op lange termijn ondergraaft. En dat is jammer, want het project Europa verdient beter.

Maar hoe zit het nu met jou? Waarom vind jij Europa belangrijk?

Peter

5 thoughts on “To brexit or not to brexit”

  1. Ik ben het eens met je prioriteit: vrede. Vrede is zeker één van de grootste troeven van de EU.
    De EU biedt een ideaal platform aan groene partijen omdat zeker milieu een grensoverschrijdende problematiek is.
    Voorts vind ik het werk van Margrethe Vestager lovenswaardig. Zij gaat de strijd aan tegen het opbod van de lidstaten om elkaar te beconcurreren met fiscale gunstmaatregelen. Dit kan enkel op EU-niveau.
    Wat de blauwe tint van de EU-vlag betreft, meen ik dat ze veel beter is dan de mogelijkheid van een reeks zwarte en bruine vlaggen van huidige lidstaten mocht er geen EU zijn geweest. Ik geloof niet dat er danig meer rode vlaggen zouden zijn geweest zonder EU. Dus, Peter, misschien ben je op zoek naar een zondebok omdat jouw geprefereerde kleur te weinig aan bod komt. Maak echter niet de zelfde fout als zoveel anti-EU burgers door met een vinger naar de EU te wijzen.

  2. Mijn dochter van zestien vroeg mij: “papa, we leren nu op school over 30- en 80-jarige oorlogen. Gaan we nu straks moeten leren over de 58-jarige vrede van de Europese Unie?” Haar opmerking raakte mij. Verder was ik toevallig voor werk de afgelopen dagen in Londen en het is werkelijk heel triest te zien hoe dat land totaal met zichzelf in de knoop zit. Bij toeval liep ik tegen een demonstratie aan van enkele duizenden (bijna niemand boven de dertig). De ene helft kwaad, de andere helft in tranen, allen verenigd in de oproep om hen niet de kansen van een open Europa te ontnemen voor hun toekomst. Tenslotte zag ik het volgende in het e-blad “De Bicker” staan:
    “Ochlokratie; Ooit van gehoord? Ik ook niet. A.C. Graying, Brits publiek denker, haalt dit woord uit de mottenballen. Regering door de meute betekent dit, ‘we moeten dit niet gelijk stellen aan democratie.’
    Het is de stem van de haat en de onverdraagzaamheid die oprukt in Europa. En ja, dat die onverantwoordelijke Britse politici daarmee in de laatste dagen al 50 miljard Euro van onze pensioenen heeft opgebrand, steekt daarbij af als tamelijk onbelangrijk….

  3. Hey,
    De vlag met de blauwe achtergrond mag gerust de oneindige verre horizonten weergeven.
    De sterretjes mogen wel meer kleuren hebben dan enkel dat geel. En ook de positie ervan, dat mag verspreid over de vlag en hoeft echt niet persé in een cirkeltje.
    Ja, Europa heeft een economisch potentieel. Maar evenzo Zwitserland, Engeland, Denemarken met hun uitschieters. Beetje wel of niet EU.
    Zelfs Marokko heeft overeenkomsten, zolang de toeristische sector reikt, met EU, inbegrepen de ziekteverzekering.
    De VREDE is het allerbelangrijkste hierin.
    Voor veel Britten en daarbuiten: KEEP CALM AND CARRY ON.

  4. jaja, vrede is het allerbelangrijkste argument. als is het dan vrede tussen haakjes want onze eigenste wapentuig vliegt momenteel schaamteloos boven verre oorden en af en toe voelen we hiervan de weerbots toch heel concreet … of hoe relatief ook dat weer is.
    als de austeriteit je eigen beurs begint te beheersen zoals bij mij een beetje het geval is, dan denk ik toch heel vaak f*c* all you b****** want zowel in europa als in ons eigenste land staan de heren en enkele dames bestuurders toch wel heel ver van de dagdagelijkse realiteit van de mensen wiens leven ze mee besturen. het gemak en de arrogantie en zelfs de desinteresse waarmee ze in hun comfortabele fauteuils zitten te vergaderen doen me wel eens verlangen naar een ver eiland. maar ik weet dat het een schamele illusie is, de mens is en blijft tenslotte een dier met oversizede hersenen

  5. De Brexit is toch het gevolg van een grote desinformatie campagne, men heeft in de UK het referendum gebruikt voor de lokale politieke strijd, voor de macht puur op korte termijn. Zijn het enkel ego’s of gaat dit verder? Kijk, mensen die macht hebben, hebben altijd gemanipuleerd maar nu met de communicatie-mogelijkheden die er zijn gebeurt het met veel meer impact. Die kerels (Farage, Johnson etc) hun campagne is gefinancierd geweest, door wie, door bepaalde bedrijven, kan niet anders. Een bepaalde sector ziet brood hierin. Welke? Bestaan er nog kwieke journalisten die hier achteraan gaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *