Digging for gold…

Koffers

Het is nog eens tijd voor een raadsel.

Er zijn drie koffers:

    • in een koffer zitten 100 goudstukken;
    • in een andere koffer zitten 50 goudstukken en 50 zilverstukken;
    • en in een derde koffer zitten 100 zilverstukken.

Nu zegt men jou dat de labels zoals ze hierboven geplaatst zijn, allemaal foutief zijn. Geen enkel label is juist geplaatst. In koffer A zitten dus zeker geen 100 goudstukken, enz.

Vervolgens mag je één willekeurig muntstuk uit een van de koffers halen en op basis daarvan kiezen welke koffer je wenst te houden. Uiteraard wens je met de koffer met de 100 goudstukken naar huis te gaan!

Hoe ga te je te werk?

Peter

P.S. En voor zij die niet van puzzelen houden en tegelijkertijd beseffen dat er ook nog zoiets is als immaterieel goud, is er volgend muziekje:

Neil Young – Heart of Gold

5 thoughts on “Digging for gold…”

  1. A is het zeker niet, die zet je dus weg. B bevat óf 100% zilver óf 100% goud. Je pakt een munt uit B, is het goud, dan hou je die kist. Is het zilver, dan moet je kist C hebben.

  2. Of hoe de mengeling naar de oplossing leidt als je je niet laat verleiden door wat de affiches je wilden doen geloven…
    Vandaag dus nog méér goud ?

  3. Dit soort vragen maken mij helemaal in de war. Ik zou mijn ogen sluiten naar Neil Young luisteren en iets kiezen zonder al het beredeneer. Zo een berekening doet afbreuk aan het feit dat ik een tevreden mens ben met of zonder goud (hoewel goud meer mogelijkheden biedt🤔😀😀)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *