De Polgar zusters

The Polgar sistersLaten we het eens even over schaak hebben. Zo los uit de pols en zonder hulp van Google of Wikipedia weet ik het volgende: eerst was er Bobby Fisher, geniaal maar waarschijnlijk ook een beetje gestoord. Hij versloeg de Russische grootmeester Boris Spassky. Na Fisher kwam Anatoly Karpov, de man van het Russisch establishment. Hij zou zowat 10 jaar aan de top blijven om daarna van de troon gestoten te worden door enfant terrible Garry Kasparov. Deze laatste bleef zowat 20 jaar nummer één.

Maar, en nu komt het, wat weet ik van de Polgar zusters? Tot voor kort: niets, helemaal niets! Nochtans waren de drie zusters Zsuzsa, Zsófia, and Judit ware schaakfenomenen. Ze waren het product van hun vader die geloofde dat genieën niet geboren maar gemaakt werden. En aldus begonnen de zusters op vroege leeftijd te schaken. Zsuzsa versloeg al op vierjarige leeftijd schaakveteranen in de speelclubs van Boedapest. En Zsófia won als ze veertien was een schaaktoernooi in Rome waar verscheidene grootmeesters aan deelnamen. Haar zus Judit – de jongste en waarschijnlijk de sterkste van de drie – werd een grootmeester op vijftienjarige leeftijd en is de enige vrouw die een heersende wereldkampioen (Kasparov) heeft verslaan.

Hoe komt het toch dat die Polgar zusters zo aan mijn aandacht ontsnapt zijn?

Peter

3 thoughts on “De Polgar zusters”

  1. Ik had er evenmin van gehoord, van de Polgar zusters. Zou dit aan de media liggen? Mogelijk werd er over hen bericht in ‘faits divers’, een rubriek waar ik snel doorheen blader.

  2. Zeer jammer dat deze vrouwen, die zo groots waren (zijn) bijna nooit vernoemd zijn geworden. Alweer een zoveelste bewijs dat je niet alles (lees: bijna niets) mag geloven van wat je hoort of leest in de media. ☹️

  3. de mensheid en haar strukturen zijn nog steeds behoorlijk seksistisch. dat verklaart misschien niet het hele verhaal maar toch …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *