Begrotingsraadsel

Begrotingsbesprekingen oktober 2016

Vijf ministers zitten aan tafel en hebben een budget van 100 miljard Euro te verdelen. De eenheid van verdeling is 1 miljard Euro. De werkwijze die ze volgen voor de verdeling is de volgende: de meest mondige minister mag eerst een voorstel doen, daarna de op-één-na meest mondige, enz. Laten we de volgorde 5-4-3-2-1 van meest mondige naar minst mondige nemen.

Minister nummer 5 doet dus een voorstel voor het verdelen van het budget. Ze stemmen vervolgens. Iedereen moet VOOR of TEGEN stemmen. Onthouding is niet mogelijk. Als 50% of meer VOOR het voorstel stemt, dan wordt het budget verdeeld en is het hele verhaal afgelopen.

Is er minder dan 50% VOOR het voorstel, dan wordt minister 5 uit de regering gezet. Vervolgens is het dan de beurt aan minister nummer 4 om een voorstel te doen om het budget over de resterende ploeg te verdelen. Dezelfde procedure wordt gehanteerd:  is minstens 50% VOOR dan wordt het budget verdeeld, en in het andere geval wordt minister 4 de wacht aangezegd.

En dat gaat zo maar door totdat het budget verdeeld wordt, of iedereen uit de ploeg is gezet behalve minister 1, die dan overblijft met het gehele budget.

Nu is van ministers het volgende bekend:

    • ze zijn oneindig slim, en weten dat ook van elkaar;
    • ze willen op de eerste plaats zoveel mogelijk geld;
    • ze willen niet uit de ploeg gezet worden;
    • ze vinden het wél leuk anderen uit de regering te zetten (maar niet als hen dat geld kost!)

Welk voorstel zou jij als minister nummer 5 doen? Hoeveel krijgt elk ministerie? En welke minister zou je het liefst zijn?

Peter

8 thoughts on “Begrotingsraadsel”

  1. Ik zal een tipje van de sluier oplichten, maar toch genoeg om door verder redeneren de oplossing te bekomen.

    Begin omgekeerd. Stel dat je nog met twee ministers bent, dan doet de meest assertieve het volgende voorstel: 100 voor hem (Nr2) en 0 voor de ander (Nr1). Nr2 stemt uiteraard voor en haalt dus 50%.
    Schematisch : 100-0

    Nu veronderstellen we dat we nog met drie ministers zijn. Nr3 stelt voor 99 aan hem zelf te geven, 0 aan Nr2 en 1 aan Nr1. Nr1 gaat hier mee akkoord gaan, want als hij dat niet doet, vervalt hij in de vorige situatie (zoals net beschreven hierboven) en daarin krijgt hij niets. Nr3 en nr1 stemmen dus voor en halen samen meer dan 50%.
    Schematisch : 99-0-1

    Nu zijn we nog met vier ministers : …. vul tekst aan …
    Schematisch : 99-0-1-0

    En dan nog met vijf ministers : … vul tekst aan …
    Schematisch : 98-0-1-0-1

    Peter

  2. Ik merk dat ik weinig affiniteit heb met een dergelijke strikt cijfermatige politiek en ik hoop dat politici veel meer zijn dan autistische financiële opportunisten. Ben ik naïef?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *