De Race naar het Witte Huis

Bart Deelen en Peter Van Acker‘De Race naar het Witte Huis’ is een uniek ooggetuigenverslag van een Vlaming in Washington DC. Het is geschreven door Bart Deelen: collega van de ambassade maar ook vriend voor het leven met een sterke voorkeur voor pizza prosciutto. Minpunt: Anderlecht supporter.

De ‘Race naar het Witte Huis’ leest als een trein. Dat is een prestatie want het is een dikke turf van 340 bladzijden met gedetailleerde beschouwingen over vijf presidentsverkiezingen. En eigenlijk gaat het boek nog verder terug in de tijd, want om de evolutie in het politiek landschap goed te begrijpen passeert de burgeroorlog ook nog eens keer de revue.

Interessant vind ik de passages over de ‘zeitgeist’. De politicus die dit kan capteren, heeft alvast een lengte voor in de langeafstandsloop naar het Witte Huis. Alleen krijg je nu het gevoel dat geen van beide kandidaten op de stemming van het moment weet in te spelen. Ze overtuigen alleen nog maar de eigen achterban die steeds verder polariseert.

Wie denk jij dat het gaat halen? Trump of Clinton?

Peter 

7 thoughts on “De Race naar het Witte Huis”

  1. Ergens hoop ik dat het Trump wordt. Hij is naturlijk een knettergekke megalomane idioot, maar hij pas goed bij de USA. En een meerderheid van de Amerikanen die Trump kiest toont voor de hele wereld aan wat voor een totaal absurd land de USA is.

    (En nou heb ik het nog niet eens gehad over die @#$%^ van Clinton.)

  2. Beste Paul,

    Klinkt best acceptabel, maar in Rusland loopt er een andere megalomane idioot rond met John Wayne allures en twee dergelijke paljassen zouden wel eens de geopolitieke wereldverhoudingen in ongewenste richting kunnen sturen. Clinton mag dan eerder de 1% vertegenwoordigen, zij draagt een gedegen politieke bagage met zich mee en wordt omringd door dito mensen.

    Het blijft al bij al echter de keuze voor het minst slechte alternatief of kiezen tussen de pest of de cholera.

  3. Trump president in VS, Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije.
    We kunnen niet dan anders dan Berlusconi voorzitter van EU te maken.
    Het Midden oosten zou boeiend worden.

  4. dag Peter, dank! Juist wat pizza en Anderlecht betreft. Al haal ik momenteel meer genoegen uit het een dan het ander.
    Volgens mij wordt het dus Clinton. Het gevolg van wiskunde en organisatie. Trump haalt veel hongerige vissen uit een te kleine vijver. Clinton vist in een veel grotere vijver. De vissen zijn misschien dan wel minder hongerig, maar Clinton heeft ook veel meer hengels, dwz geld, vrijwilligers, woordvoerders etc.
    Had Trump het wat slimmer gespeeld en meer acceptabele ‘change’ belichaamd had hij vast kunnen winnen. Maar dan was hij ook Trump niet meer.
    Indien hier niets van klopt volgende woensdag, gelieve dit dan te verwijderen!

  5. blij dat ik geen amerikaanse ben … ik zou van pure ellende voor clinton stemmen, omdat de gevolgen van de overwinning van een megalomane gek als trump niet te overzien zijn. en ik ga ervan uit dat een (kleine) meerderheid van de amerikanen dat ook zal doen … if not gaan we misschien in versnelde pas naar apocalyptische tijden, wat volgens een nochtans heel ontwikkelde en bedaarde dame met wie ik vandaag sprak sowieso onafwendbaar is 🙂

  6. Maar ook als die gek niet wint, is een land met 100 miljoen boze Trumpsupporters nog leefbaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *