A political riddle

Raymond SmullyanWat een tijd! Of we ons nu verkijken op de binnenlandse of op de Amerikaanse politiek, we vallen van de ene verbazing in de andere. Daar worden we dus niet vrolijk van.

Gelukkig is er nog satire. Satire verzacht, het geeft het hedendaags geklungel een plaats, da’s zeker – “rions pour pas pleurer” – maar het brengt wel geen oplossingen, dat zullen die vermaledijde politici zelf moeten vinden.

Maar hoe goed zijn die politici in het vinden van oplossingen. Laten we ze eens testen? En kan jij hen daar bij helpen?

Raadsel

Een gemeenteraad bestaat uit 100 politici. Het zijn ofwel schurken ofwel eerlijke beleidsmakers. En verder gelden volgende twee zaken:

    1. er zit minstens één eerlijke politicus tussen;
    2. en voor elke twee politici, is er minstens één van de twee een schurk.

Kan je nu uit deze twee zaken afleiden hoeveel politici van de 100 er eerlijk zijn en hoeveel er schurken zijn?

Ik ben benieuwd naar je antwoord.

Peter

6 thoughts on “A political riddle”

  1. Leuk raadsel met een eenvoudig antwoord: vraag 1 is fout, of liever neen, bestaat niet: eerlijk en politicus is een contradictio in terminis en dat maakt vraag 2 obsoleet.

  2. Een makkie lijkt me? 99 schurken en 1 eerlijke en die laatste is niet Siegfried Bracke.

    Je wil een redenering zeker? Mochten er minstens twee eerlijke zijn dan zou de kans bestaan dat er twee eerlijke een paar vormen en dus heb je dan geen schurk in dat paar. Dus 1 eerlijke is de enige manier om altijd minstens 1 schurk per paar te hebben.

    Toch een beetje jammer voor de politiek.

  3. Ik ga niet op zoek naar een antwoord op het raadsel. Ik heb het meer dan lastig met de veralgemeningen over politici. Deze morgen hoorde ik op de radio het verhaal van Koen Kenis en Veerle…. Dit is gebeurd. NOK gebeuren. De journalist zegt erna: alle politici weten zelfs niet wat er op hun rekening gestort is. In dit specifieke geval wisten ze het niet, OK. Dat zegt niets over de anderen. Mijn mening: probeer zo dicht mogelijk de concrete werkelijkheid te benaderen. Ik krijg een allergie van de veralgemeningen. Het doet afbreuk aan wie zich engageert voor de gemeenschap.

  4. bart, ik mag hopen dat de opmerking over de contradictio in terminis ironisch is. indien niet, jammer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *