Madeira (+)

Tijd voor reflectie. Ik ben op Madeira en realiseer me ten volle hoeveel we reeds hebben meegemaakt. Hoe wat we nu zien, wat we nu ervaren, voor een groot deel wordt ingekleurd door wat we reeds voeger hebben meegemaakt. Het maakt het allemaal zoveel rijker.

Een van de hoogtepunten op Madeira is de tropische tuin in Monte. Eclectisch, dat is zeker, want de tuin biedt zoveel meer dan tropische plantengroei. Zo is er naast een oosters paviljoen ook ruimte voor Zimbabwaanse beeldhouwkunst. En intussen hebben we daar zoveel ervaring mee dat we gemakkelijk de kwaliteit kunnen inschatten van de beelden uit het kunstenaarsdorp Tengenenge: goed, maar niet top!

Op de Cabo Girão sta je op een van de hoogste kliffen van Europa. Ze hebben er – net als op de Grand Canyon – ook zo’n “skywalk” geïnstalleerd met een vloer van glas om 580 meter diep te kunnen staren. Onwillekeurig denk ik terug aan Slieve League in Ierland die ruim 20 meter hoger is, en waar ik me in de zomer van 2015 suf heb gewandeld om per vergissing niet de piek maar de lagerliggende top naast de piek te bereiken.

In het vulkanisch centrum van São Vicente wandelen we door “lava tubes” die sterk doen denken aan de lavatunnels op Hawaii. Alleen krijg je hier nog een veel beter zicht op de lavadruppels die zich op het plafond hebben gevormd en die makkelijk verward kunnen worden met stalactieten. Ook zie je aan de bodem op het einde van de tunnel waar de verharding van de lava langzaam geschiedde. Op die plaatsen krijg je een golvend oppervlak.

Madeira is zeker nog een bezoekje waard, alleen is nog niets alles verteld, waarover volgende keer meer.

Monte Palace Tropical GardenCabo GirãoSão Vicente Caves and Volcanic Centre

Peter

2 thoughts on “Madeira (+)”

  1. Peter,

    Inderdaad top madeira. Huur een auto en op een half uurtje ben je van de zee in de hoge bergen.
    Ga ook eens naar de (natte) noordkant. Qua natuur en kustweg daar zeker de moeite waard.

    Jan

  2. Ik ga jaarlijks wandelen in Madeira. Telkens een boeiende ervaring ! Madeira is een uitstekend plekje voor een ideale combinatie van comfort, actie, natuur en rust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *