Who the f**k was Saint George?

Saint GeorgeSaint George, of Sint Joris in het Nederlands, is de patroonheilige van de scouts, de boeren, de kuipers, de zadelmakers, de toeristen, … maar ook van Engeland en Catalonië. De dag van Sint Joris wordt gevierd op 23 april.

De legende van Sint Joris speelt zich af in een stad in Libië (Silena) die door een draak werd getiranniseerd. Dagelijks verslond het monster twee schapen, die hem geofferd werden, zodat hij zich rustig zou houden. Toen de laatste schapen opgegeten waren, eiste de draak mensenoffers. Hierbij viel het lot op de dochter van de koning. In bruidskleren trad zij haar dood tegemoet. Toen Joris dat hoorde, reed hij spoorslags naar de stad, versloeg de draak en redde de dochter van de koning in ruil voor diens belofte dat hij al zijn onderdanen zou laten dopen.

In ruil voor het doopsel van zijn onderdanen? Had Joris niets beter kunnen bedenken: de hand van de dochter van de koning bijvoorbeeld, of een groot festijn met gratis spijs en drank, of desnoods simpelweg een zak vol met goud te verdelen onder de armen? Daarom vraag ik het aan u : “Wie was Sint Joris eigenlijk volgens jou?”

Wie was Sint Joris?

View Results

Loading ... Loading ...

Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *