Madeira (-)

Madeira heeft ook wel wat minkantjes en die hebben niet zo zeer met plaatsen dan wel met mensen te maken.

Het begon al bij het autoverhuurkantoor “Goldstar” op de luchthaven. Via internet hadden we voor de optie gekozen om de wagen met een volle tank af te halen en met een volle terug te brengen. De vrouw aan de balie gaf echter aan dat we voor een andere formule hadden gekozen, met name volle tank krijgen – volgetankt tegen hun prijzen weliswaar – en lege tank terugbrengen. Wie wil nu in godsnaam zoiets? Hoe het ook zij, de vrouw wou niet wijken en heeft ons haar contract opgedrongen! Klant is koning, daar hebben ze bij “Goldstar” nog nooit van gehoord. Achteraf hebben we ontdekt dat het klachten regent op het internet over deze maatschappij. Er bestaan verschillende websites rond de onkiese praktijken van “Goldstar”. U bent alvast gewaarschuwd.

In de hoofdstad Funchal is een bezoek aan de Mercado dos Lavrodores een verplicht nummer. Maar nog steeds begrijpen we niet goed hoe we bij de ene handelaar 47 Eurocent hebben betaald voor twee banaanvormige passievruchten (23 Eurocent per stuk) en bij de andere 9 Euro voor vier tomaatachtige passievruchten (2,25 Euro per stuk). En in Câmara de Lobos hebben we op een terrasje van een cafe in de vissershaven evenveel betaald voor wat eenvoudige snacks als het diner om de hoek in een chique restaurant.

Conclusie: Madeira, je waant je in Europa, maar vergis je niet, oplichters zijn steeds nabij! En da’s jammer, want het eiland verdient beter.

Mercado dos LavradoresCâmara de LobosCâmara de Lobos (selfie)

Peter

5 thoughts on “Madeira (-)”

  1. Jouw verhaal is zeer herkenbaar, terwijl ik nog nooit een voet op Madeira heb gezet. Als toerist ben je nu eenmaal blootgesteld aan de tourist-cheating-business. In sommige culturen/landen is het een business met enige schroom, in andere culturen/landen gebeurt het zonder gêne. Madeira hoort blijkbaar tot de laatste categorie.
    In Cuba stond men er op om de toeristen een VIP-status toe te kennen in ruil voor harde dollars. Als toerist had je geen keus, het hoorde intertijd bij het pakket. Ik heb het toen niet als unfair ervaren.

  2. Ja, klassieker: verhuurmaatschappijen die regeling hebben mbt lege tank bij afhalen en/of terugbrengen, mooi rondfietsen 😉

  3. Alle vruchten kosten daar hetzelfde (op de eerste foto): 19,80 €/kg!
    gemakkelijk zeg!

  4. Je moet natuurlijk overal wel wat opletten, maar in Madeira heb je toch weinig onaangename verrassingen. Ik ga jaarlijks wandelen in Madeira en verblijf telkens in Hotel Vila Mia in Fajã da Ovelha. De huurwagen staat klaar in de luchthaven geregeld door het hotel bij Magos car.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *