Apr 17 22

Olga Khokhlova & Pablo Picasso

door "Peter Van Acker"

Er loopt momenteel een schitterende tentoonstelling in Parijs over de invloed van Picasso’s eerste vrouw (Olga Khokhlova) op zijn werk. De expositie loopt nog tot 3 september 2017. Zeker een kijkje waard.

Olga Khokhlova werd geboren in Oekraïne  en maakte deel uit van het prestigieuze Russische ballet onder leiding van Serge Diaghilev. Ze leerde Picasso kennen in Rome in 1917 en touwde met hem het jaar erna in Parijs.

Olga was aanvankelijk het perfecte model tijdens Picasso’s meer klassieke periode. Ze werd vaak overpeinzend of melancholisch afgebeeld, een allusie op de moeilijke situatie in het thuisland en het verlies van sociale status door haar familie onder bolsjewistisch bestuur.

Na Picasso’s ontmoeting met Marie-Thérèse Walter, die zijn maîtresse zal worden, begint Olga’s figuur te transformeren. In het “Large nude in red armchair” is er niets meer over van de sierlijke balletdanseres. Olga is verworden tot pijn en verdriet. Haar vorm is slap en drukt de diepe crisis uit van het koppel. Ook in “Bust of a woman and self-portrait” zie je een kwade Olga met scherpe tanden en vlammende tong. Het koppel gaat finaal uit elkaar in 1935.

Heeft jouw relatie dezelfde invloed op je werk?

Pablo Picasso - Portrait d'Olga dans un fauteuil - 1917 - 1918Pablo Picasso - Portrait of Olga Picasso, 1922 - 1923Pablo Picasso - Large nude in red armchair - 1929Pablo Picasso - Bust of a woman and self-portrait - 1929

Peter

National Picasso Museum in Paris: March 21 – September 3, 2017
Curators: Emilia Philippot, Joachim Pissarro, Bernard Ruiz-Picasso.One Response to “Olga Khokhlova & Pablo Picasso”

  1. Mia Says:

    met het talent van picasso had ik vast een uitgebreide en gevarieerde reeks zelfportretten, grijns
    misschien geraak ik eens in parijs voor 3 september (‘t is veel jaren geleden) maar dat was niet de vraag 😉

Leave a Reply

(Picture beside your name?)