Vooruitgang

Johan-Norberg - VooruitgangHeb je soms ook nood aan een positief verhaal? Dan moet je absoluut “Vooruitgang” van Johan Norberg lezen. Met een helikopterzicht, die tijd en ruimte overschrijdt, bekijkt Norberg met veel welwillendheid de mensheid. Die is nu gezonder, gelukkiger, schoner, slimmer, vrijer en vreedzamer dan ooit.

Het boek is eigenlijk ook een ode aan de kennis. Die maakt het mogelijk dat we onszelf kunnen overstijgen en gradueel onze aandacht kunnen verschuiven van de mensen in onze nabijheid naar de mensen die veraf zijn, naar het milieu en naar de dieren, opdat die het beter zouden hebben. En natuurlijk zijn er “setbacks”, zoals oorlogen, epidemieën en natuurrampen, maar eenmaal verworven kennis verdwijnt niet en heeft de neiging om ons steeds beter te maken.

Het boek staat vol weetjes die aantonen hoe we er als mensheid op vooruit zijn gegaan. De meest interessante statistiek vond ik hoe de levensverwachting in Afrika – door enkele goedkope levensreddende technologieën zoals orale rehydratie  – gedurende meer dan een decennium per jaar met meer dan een jaar toenam. Bizar, niet? De dood verwijderde zich verder naarmate men er dichter bij kwam.

Vind jij ook dat we het beter hebben?

Peter

2 thoughts on “Vooruitgang”

  1. Benieuwd, ik zou het boek graag lezen.
    Alleen, de zin ‘een ode aan de kennis, die het ons mogelijk maakt dat we onszelf overstijgen ?
    over welke kennis gaat dit dan ?
    Ratio, nieuwe wetenschappelijke inzichten ?
    OK ! Alleen wil ik graag levenswijsheid, waarden …. bijvoegen..

  2. @ Marleen, het gaat hem over beide, maar dan wel meer vanuit historisch perspectief. Het handelt enerzijds over de vooruitgang in voeding en levensverwachting, mogelijk gemaakt door nieuwe wetenschappelijke inzichten, maar anderzijds ook over de vooruitgang door geletterdheid, vrijheid en gelijkheid.
    Het boek leest als een trein en kan je bij mij bekomen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *