Ghent – the past is back

Kraanlei-ZuivelbrugstraatSint-Baafskathedraal

Tijdens de lunchpauze ga ik vaak eens wandelen in het park voor het koninklijk paleis in Brussel: het Warandepark. Tot mijn verbazing loopt daar nu een openluchttentoonstelling rond de Duitse negatieven. Het betreft negatieven van foto’s uit WO I. Je kan er het Belgisch artistiek erfgoed door de lens van de Duitse bezetter zien. De expo biedt een bloemlezing van de mooiste opnames die door de bezetter in België werden gemaakt.

De gehele collectie negatieven – allemaal op glasplaat – werd intussen gedigitaliseerd en is te zien op de website van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Opvallend is dat de Duitsers meer erfgoed uit Vlaanderen gedocumenteerd hebben dan uit Wallonië. Toen al was het duidelijk wie ze dachten meer aan hun kant te hebben of wie ze dachten meer te kunnen paaien.  

Wat mij verder bijzonder gefrappeerd heeft, zijn de foto’s uit Gent! Ik sta echt verbaasd hoe weinig er in honderd jaar veranderd is. De opschriften zijn misschien anders, maar de gevels zien er nog krak hetzelfde uit. We hebben dan toch betere beleidsmakers gehad, dan we nu vaak denken.

Peter

Kleine VismarktSint-VeerlepleinVrijdagmarkt-MeersenierstraatKortemunt

2 thoughts on “Ghent – the past is back”

  1. Jumping to conclusions van een nederige Vlaming: “Toen al was het duidelijk wie ze dachten meer aan hun kant te hebben of wie ze dachten meer te kunnen paaien.”
    Zou het gewoon niet kunnen dat er geen strategisch opzet bij te pas kwam, maar dat ze hun esthetisch gevoel de vrije loop lieten? Kunnen we dan niet zonder schroom fier zijn op ‘t moois dat er in Vlaanderen te vinden is of waarderen dat anderen daar oog voor hebben?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *