Aug 17 30

Made in Belgium

door "Peter Van Acker"

Sitting in a PipeSoms moet je echt naar het buitenland om iets te leren over je eigen land. Zo ontdekte ik in Sri Lanka een auto waarvan ik nog nooit gehoord gehad. Maak kennis met de Pipe! Made in Belgium. En ja, het logo was wel degelijk een pijp. De Pipe werd aan het begin van de 20ste eeuw vervaardigd in Brussel. Naar het schijnt hadden Leopold II en Albert I ook een Pipe. Het waren voor die tijd zeer moderne wagens en de Pipe werd naar vele landen geëxporteerd, maar tijdens de eerste wereldoorlog werd de fabriek gedeeltelijk verwoest. Pogingen tot een doorstart na WO I kenden evenwel geen groot succes.

Toch wel bijzonder dat de enige overblijvende Pipe ter wereld in de hoofdstad van Sri Lanka staat. De auto werd in 1913 naar Colombo gebracht en is sindsdien binnen dezelfde familie gebleven. De huidige eigenaar was zo vriendelijk de auto op mijn verzoek uit de garage te rollen, en hem waarschijnlijk voorafgaandelijk van een grondige poetsbeurt te voorzien. De Pipe is in perfecte staat en ziet er prachtig uit. Kijk maar even mee?

Wist jij van het bestaan van de Pipe af?

Pipe Car (2013)Pipe Car (2013)Pipe Car (2013)

Peter7 Responses to “Made in Belgium”

 1. Pierre Says:

  Mooie car, en wat een kleur! Was die origineel?

 2. Peter Van Acker Says:

  Hij is met de hand herschilderd. Of dat in de originele kleur gebeurd is, weet ik niet.

 3. Chris P. Says:

  Superknap, die auto past echt bij u, spijtig dat je hem niet kon meebrengen!

 4. Van Damme Dirk Says:

  Op de wikipedia staat er een artikel over de pipe met een foto van een model (P4K uit 1909) tentoongesteld in het automuseum in het Jubelpark.

 5. Peter Van Acker Says:

  Dag Dirk, ik begrijp wat je bedoelt. De Pipe car in Sri Lanka is niet de enige. Misschien bedoelde de eigenaar wel de enig overblijvende van zijn model.

 6. Sabine Says:

  Leuk en verassend nieuws.

 7. André Says:

  Neen, van de Pipe had ik nog nooit gehoord. Wel van de Minerva, een ander Belgische wagen uit het begin van de 20-ste eeuw en in die tijd zeer geëerd door de \”groten der aarde\”. Er zijn nog wel wat Minerva\’s te bewonderen bij verzamelaars van dergelijke oldtimers.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)