Oct 17 08

Thrillers

door "Peter Van Acker"

Een goed boek, daar krijg je toch geen genoeg van. Maar als je in het wild leest, zoals ik soms placht te doen, moet je behoorlijk wat geduld hebben vooraleer je weer op een parel stuit. En alzo is geschied!

Laura Lippman – Als ik weg ben

Laura Lippman - Als ik weg benDit boek zat bij een pakket van De Morgen. Vijf thrillers voor de prijs van twee. Goedkoop is vaak duurkoop, en zo is het me ook met deze aankoop vergaan, ik heb het alleen maar uitgelezen omdat ik koudweg vergeten was deze zomer genoeg leesplezier in de reistassen te proppen. En ook al omdat mijn eega niet snel genoeg vorderde in haar roman tijdens de trip.

Geen greintje spanning. Geen moment dat ik haastig de bladzijden omsloeg. Zodra ik klaar was, heb ik het boek gedumpt in een hotel in Ella (Sri Lanka), maar niet zonder een ander boek uit de kast te halen voor het vervolg van onze excursie. Op de achterflap las ik dat de auteur getrouwd is met een scenarist van “The Wire”. Welnu, die twee hebben alvast niet veel tips met elkaar uit uitgewisseld!

En, oh ja, het verhaal gaat over een verdwijning, maar dat kon je op de voorflap ook al lezen.

Tony Park – Dark Heart

Tony Park - Dark Heart

Tony Park ambieert de opvolger te zijn van Wilbur Smith: “The Master of the African Thriller”. Voor aanvang van “Dark Heart”, kende ik geen van beide auteurs. Ik heb dit boek alleen maar mee gegrist uit de boekenkast van een hotel in Sri Lanka, omdat ik niets meer te lezen had Glimlach.

“Dark Heart” is een thriller die opgebouwd wordt rond de vraag: “Wie heeft het toestel van president Habyarimana neergehaald?” en daarvan afgeleid: “Wie is er aldus verantwoordelijk voor de daaropvolgende ethische zuivering van Tutsi’s in Rwanda?”. Het boek is origineel omdat het geboden antwoord niet direct te herleiden is tot een actie van Hutu’s of Tutsi’s.

Kent iemand deze auteur?

Arthur Japin – Kolja

Arthur Japin - Kolja

Als ik nu echt één recent boek moet aanraden, dan is het wel Kolja. Het is eerder een literaire thriller, geschreven in de stijl van de Russische grootmeesters. Arthur Japin heeft de Russische literatuur bestudeerd, zoveel is duidelijk.

Kolja is het verhaal van een doof kind dat onder bescherming genomen wordt door de gebroeders Tsjaikovski. Modest, de jongere broer van de befaamde componist Pjotr Iljitsj, leert de jongen spreken en liplezen.

Wanneer Pjotr Iljitsj in 1893 sterft aan cholera na het drinken van een glaasje ongekookt water, vermoedt Kolja dat er meer aan de hand is. Verbeten probeert hij het geheim op te lossen met behulp van zijn gebrek, waardoor horende mensen hem onderschatten.

Peter6 Responses to “Thrillers”

 1. Patrick Hollebosch Says:

  Wie leest nu boeken uit de selectie van “de Morgen” (al moesten het er vijf zijn voor de prijs van één).
  Geleerde les: lees “de Standaard”

  ph

 2. Sabine Says:

  De nachtkastjes in Sri Lanka zijn een origineel boeken-uitleen-systeem.
  Toevallig geen spannend boek voor een tiener gezien?

 3. Melanie Says:

  Een van de mooiste boeken ooit voor tieners, en nog spannend ook: “De stem van Tamar”, van David Grossman. Ja, inderdaad, hij die vooral voor volwassenen prachtige boeken schrijft (zoals het wellicht bekende “Een vrouw op de vlucht voor een bericht”). Van Tony Park nog niet eerder gehoord.

 4. Sabine Says:

  Nu al benieuwd, Melanie, om het boek te lezen !

 5. Peter Van Acker Says:

  @ Melanie. David Grossman is mij onbekend. Ik zie dat “Een vrouw op de vlucht voor een bericht” zeer positieve kritieken krijgt. Ik ga dat nu eens proberen. Thanks for the tip.

 6. Mia Says:

  David Grossman is een meester, vult één van de meest gekoesterde vakjes in mijn boekenrek. De stem van Tamar is inderdaad schitterend ! en er is zoveel meer. Ik ontdekte hem zowat 30 jaar geleden toen ik heel toevallig het boek ‘De glimlach van het lam’ (dat nu zo goed als onvindbaar is) in handen kreeg, ik noem het nog steeds één van mijn meest intense leeservaringen.

Leave a Reply

(Picture beside your name?)