Shaw Shuffle

“Shaw” is een wijk in Washington D.C. die zich uitwaaiert rond “U Street, NW”. De buurtbewoners zeggen wel eens “Before Harlem there was Shaw”, waarmee ze verwijzen naar de levendige Afro-Amerikaanse gemeenschap die hier gedijde in de eerste helft van de vorige eeuw.

Mary McLeod BethuneEen wandeling door “Shaw” brengt je al vlug in contact met het cultureel erfgoed van die Afro-Amerikaanse gemeenschap. Je passeert er het huis waar Duke Ellington zijn kinderjaren heeft doorgebracht, het “Howard Theatre” waar ooit Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Lena Horne schitterden op het podium en de vroegere woning van Mary McLeod Bethune die persoonlijk bevriend was met president Roosevelt maar vooral bekend werd door haar school voor zwarte kinderen in Daytona Beach (Florida). Een school die overigens kon wedijveren met de witte scholen uit die tijd qua standaarden.

Thans is “Shaw” een buurt tussen vergane glorie en wederopstanding. Je kan er nog steeds jazz-concerten meemaken in de “Bohemian Caverns”, maar je zal er ook – zij het in beperkte mate – de zelfkant van de creatieve samenleving tegenkomen. Bereid je voor op een enkele kennismaking met travestieten, drugsverslaafden en klein geboefte.

Mural Duke EllingtonHoward Theatre

Duke Ellington – Soul Soothing Beach

Peter

2 thoughts on “Shaw Shuffle”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *